Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Στην Πολωνία εγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να διορίζει τους δικαστές

BBC: Στην Πολωνία εγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να διορίζει τους δικαστές
Διαδήλωση κατά του νέου νόμου έχει προγραμματιστεί για αύριο, Κυριακή 16/7, στην πρωτεύουσα Βαρσοβία
Το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχουν τη δυνατότητα να διορίζουν δικαστές, χωρίς να συμβουλεύονται τους δικαστικούς κύκλους, όπως μεταδίδει το BBC.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα χαθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, διότι το δικαστικό σώμα είναι διεφθαρμένο και υπηρετεί μόνο την ελίτ.
Το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί πλέον από τον πρόεδρο για να γίνει νόμος.
Μία διαδήλωση ενάντια στις προγραμματιζόμενες αλλαγές θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα Βαρσοβία την Κυριακή 16/7.
Από το 2015 που ανήλθε στην εξουσία η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη έχει περάσει μία σειρά από αμφιλεγόμενους νόμους, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις.
Οι Πολωνοί γερουσιαστές στήριξαν αυτόν τον νέο νόμο σε ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 15/7.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζbigniew Ziobro, είχε πει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες, διότι το παρόν σύστημα που διορίζει τους δικαστές είναι αντιδημοκρατικό.
"Θέλουμε να εισάγουμε το οξυγόνο της δημοκρατίας εκεί, γιατί η Πολωνία είναι δημοκρατική και βασίζεται στον νόμο και την τάξη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανησυχούν ότι ο νόμος θα δώσει στην κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τον πρώτο λόγο στον διορισμό των δικαστών, παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Ο νέος νόμος θα πάει τώρα για υπογραφή στον πρόεδρο Andrej Duda, που δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο.
Ένα άλλο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε εντός της εβδομάδας θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να απαλλαγεί από όλους τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας και να διορίσει καινούριους.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πήγε μαύρα μεσάνυχτα στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του BBC στη Βαρσοβία Adam Easton.
Με αυτή την κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη αρκετές εξουσίες στην εισαγγελία και ο ρόλος του ως γενικός εισαγγελέας του επιτρέπει να πιέζει τους εισαγγελείς για να κάνουν κάποιες έρευνες.
Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πολιτική Πλατφόρμα Grzegorz Schetyna χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "ανακοίνωση πραξικοπήματος", ενώ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muiznieks είχε κάνει λόγο για "για πισωγύρισμα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης".
Αλλά και ο Manfred Weber, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι "το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη βάζει τέλος στην κυριαρχία του νόμου και απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή κοινότητα των αξιών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης