Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διπλασιασμό των τιμών, πάνω από τις 20 μονάδες, για τον «δείκτη φόβου» VIX αναμένει το επόμενο 12ηνο η Natixis

Διπλασιασμό των τιμών, πάνω από τις 20 μονάδες, για τον «δείκτη φόβου» VIX αναμένει το επόμενο 12ηνο η Natixis
Ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες
Διπλασιασμό στις τιμές του «δείκτη φόβου» CBOE Volatility Index, γνωστού ευρέως ως «VIX» (βρίσκεται περί τις 17:40 στις 10,2 μονάδες), προβλέπει για το αμέσως επόμενο 12μηνο η Natixis Global Asset Management, κάτι που μεταφράζεται σε κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας από πλευράς επενδυτών.
Όπως αναφέρει, είναι «λογικό» οι αγορές να βρεθούν μπροστά σε μία αντιστροφή του κλίματος τους επόμενους μήνες, μετά από μία περίοδο συνεχόμενης ευημερίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγα «παθητικά» funds –που δεν αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο στις τοποθετήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων– βασίζονται κατά πολύ στις τιμές του VIX για να προχωρήσουν σε κάποια τοποθέτηση.
«Οι γεωπολιτικές αναταραχές, η πολιτική αστάθεια των Η.Π.Α., ο “γηράσκων” επιχειρηματικός κύκλος των Η.Π.Α. και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών είναι οι βασικές αιτίες για την αντιστροφή του κλίματος.
Να σημειωθεί ότι ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες.
Ακόμη και η υπέρβαση των 14 μονάδων δεν μπορεί να θεωρηθεί μία ανησυχητική εξέλιξη, με τη λογική ότι διαχρονικά η μέση τιμή του VIX κυμαίνεται στις 19 μονάδες.
Μετά την εκλογή του Donald Trump, ο δείκτης έφτασε τις 9,7 μονάδες, μία επίδοση που ήταν η καλύτερη από το 2005.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο επετεύχθη το 1993, είναι 8,89 μονάδες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης