Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι θα κερδίσουν Macron και Trump από την συνάντησή τους στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου;

Τι θα κερδίσουν Macron και Trump από την συνάντησή τους στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου;
Ο τελευταίος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε το Παρίσι την Ημέρα της Βαστίλης ήταν ο George Bush ο πρεσβύτερος το 1989 
Θα είναι αναμφισβήτητα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση αυτή του Donald Trump και του Em. Macron αύριο Παρασκευή (14/7) στο Παρίσι, με αφορμή την Επέτειο της Βαστίλης καθώς «το πιο αταίριαστο ζευγάρι ηγετών» έχει κάτι που τους ενώνει.
Θέλουν και οι δύο να επωφεληθούν από αυτή τη συνάντηση.
Τόσο η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται το πρώτο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στη Γαλλία, όσο και το γεγονός ότι θα είναι εν μέσω στρατιωτικών παρελάσεων στέλνει πολλά εκατέρωθεν μηνύματα.
Για το Γάλλο πρόεδρο που θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο της Γαλλίας διεθνώς, η εντυπωσιακή παρέλαση που έχει προετοιμαστεί για εκείνη τη ημέρα, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στρατιωτικής υπεροχής της Γαλλίας και του ρόλου που θέλει να παίξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Επιπλέον, υποδηλώνει ότι η Γαλλία είναι στρατιωτικά έτοιμη να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θέση που διαφαίνεται κι από τη δέσμευση του να αυξήσει τις εισφορές της Γαλλίας προς τη Συμμαχία ώστε να φτάσουν το 2% που ζητά ο Donald Trump.
Κι ενώ κάτω από άλλες συνθήκες η Ουάσιγκτον θα στρεφόταν προς τη Γερμανία για να διασφαλίσει τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος κρατά αποστάσεις από τον αμερικανό πρόεδρο, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Αποτέλεσμα εικόνας για trump macron

Οπότε ο ρόλος του «αμερικανού φίλου» στην Ευρώπη πέφτει στους ώμους του Em Macron είτε μετά από συνεννόηση με την A. Merkel ή από προσωπική του φιλοδοξία.
Η τελευταία φορά πάντως που Αμερικανός πρόεδρος παρέστη στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι, ήταν ο George Bush ο πρεσβύτερος το 1989 μαζί με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Helmut kohl και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Margaret Thatcher, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση του γάλλου προέδρου Fransoa Miteran.

Τι επιδιώκει ο Trump

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το ταξίδι Trump στο Παρίσι είναι ότι «οι δύο ηγέτες θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα δώσουν έμφαση στην οικονομική, εμπορική και τεχνολογική συνεργασία ΗΠΑ – Γαλλίας».
Στην ουσία όμως, ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να κερδίσει συμμάχους στο Εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα με αφορμή τη Ρωσία.
Και ο Em. Macron είναι η καλύτερη επιλογή.
Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε ανοικτά τη Μόσχα για προσπάθεια εμπλοκής της στην εκλογική διαδικασία υπέρ της ακροδεξιάς αντιπάλου του Marine LePen όπως είχε κάνει και στις αμερικανικές εκλογές σε βάρος της Hilary Clinton.
Όμως ο Donald Trump ένιωσε στην Σύνοδο των G20 την απόλυτη απομόνωση από τους ισχυρούς ηγέτες γεγονός που δεν συμβάλλει αποτελεσματικά στις εμπορικές συμφωνίες που θέλει να επεκτείνει με την ΕΕ στο επίπεδο της ενέργειας για παράδειγμα.
Έρευνα του Pew Research που κυκλοφόρησε μετά τη Σύνοδο των G20 έδειξε βαθιά περιφρόνηση των ηγετών των G20 στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει ο Trump με το περίφημο σλόγκαν «η Αμερική πρώτη».
Το ταξίδι του στη Βρετανία αναβάλλεται για το 2018 λόγω της αντιπάθειας που του δείχνουν οι Βρετανοί, όμως και στη Γαλλία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.
Μόνο το 14% πιστεύει ότι το Trump θα λάμβανε αποφάσεις για το παγκόσμιο καλό (όπως η συμφωνία για το Κλίμα), σε σύγκριση με το 84% που είπαν το ίδιο για τον πρώην πρόεδρο Barack Obama.

Αποτέλεσμα εικόνας για trump macron

Τι κερδίζει ο Macron


Ο Γάλλος πρόεδρος, μελέτησε προσεκτικά την απόφαση του να προσκαλέσει τον πρόεδρο Trump στο Παρίσι την οποία τα γαλλικά μέσα αποκάλεσαν «έκπληξη».
«Ο Macron δεν προσκαλεί τον Donald Trump, προσκαλεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Nicholas Dungan, πρώην πρόεδρος του Γαλλικού Αμερικανικού Ιδρύματος, που διδάσκει στο Sciences Po, ένα αναγνωρισμένο γαλλικό ερευνητικό πανεπιστήμιο.
Μέσα από αυτή τη συνάντηση, ο Macron διαφαίνεται ότι επιδιώκει να ενταχθεί στην ομάδα των «ισχυρών ηγετών», παρά την απειρία και το νεαρό της ηλικίας του καθώς είναι 30 χρόνια νεότερος από τον Αμερικανό ομόλογό του.
Φιλοδοξεί ακόμη, να κατακτήσει τον τίτλο του ηγέτη των φιλελευθέρων που υπερασπίζεται τις παγκόσμιες αξίες που απειλούνται από προέδρους σαν τον Trump.
Θέλει με λίγα λόγια να δείξει υπεροχή, ότι διαθέτει τον αέρα του ηγέτη που μπορεί έχει απέναντί του ένα λαϊκιστή αλλά να μην δίνει προσοχή στην αντιλαϊκή του ιδιαιτερότητα.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης