Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock, Goldman: Πλέον ο Draghi (EKT) καθοδηγεί τις αγορές ομολόγων και όχι η Yellen (Fed)

BlackRock, Goldman: Πλέον ο Draghi (EKT) καθοδηγεί τις αγορές ομολόγων και όχι η Yellen (Fed)
Πλέον οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ επηρεάζει πολύ περισσότερο τις αγορές ομολόγων, απ' ό,τι της Janet Yellen
Ο Mario Draghi επιστρέφει ως ο πιο κεντρικός από τους κεντρικούς τραπεζίτες στον κόσμο.
Η πρόσφατη υποχώρηση των ομολόγων παγκοσμίως θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίστηκε λόγω των δηλώσεων του Mario Draghi (επικεφαλής της ΕΚΤ) ότι οι πληθωριστικές δυνάμεις είναι ζωντανές στην Ευρώπη, πυροδοτώντας τη φημολογία ότι σύντομα θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων και, κατά κάποιο τρόπο, σε μια αύξηση των επιτοκίων.
H BlackRock λέει ότι τα λόγια του Draghi έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτά τα Janet Yellen (επικεφαλής της Fed) αυτή τη στιγμή, ενώ η Goldman Sachs Asset Management θεωρεί τον επικεφαλής της ΕΚΤ ως τον άνθρωπο που ξεκίνησε πραγματικά την υποχώρηση της αγοράς ομολόγων.
«Έχουμε δει μια πραγματική αλλαγή της ψυχολογίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων και μπορείτε να υποστηρίξετε ότι ο Mario Draghi το άρχισε αυτό, πιθανόν αρχικά μιλώντας για την ανάγκη κάποιους είδους κατάργηση των μέτρων στήριξης της αγοράς» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Andrew Wilson της Goldman Sachs Asset Management International.
Οι επενδυτές ομολόγων υπέστησαν απώλειες 681 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η χειρότερη μετά τα μέσα Νοεμβρίου και τη νίκη του Donald Trump, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays Global-Aggregate Total Return.
Ο κύριος όγκος της πτώσης ήρθε μετά τα γερμανικά ομόλογα, που έγιναν ευάλωτα από την αλλαγή στάσης του Draghi.
Πράγματι, οι αγορές ομολόγων σηματοδοτούν εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ευρώπη έχε αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για την αλλαγή του τόνου, με τη γερμανική καμπύλη αποδόσεων να υστερεί σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα τον Μάιο για πρώτη φορά μετά το 2012.



Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα προχωρήσει το 2018 σε δύο αυξήσεις των 10 μονάδων βάσης η καθεμία στα επιτόκια καταθέσεων.
«Οι κινήσεις της ΕΚΤ από εδώ -από τώρα έως και το τέλος του έτους- θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι της Fed» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Neeraj Seth της BlackRock.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης