Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα νέα κρυφά φορολογικά βάρη του επικαιροποιημένου Μνημονίου αποκαλύπτει το «bankingnews»

tags :
Τα νέα κρυφά φορολογικά βάρη του επικαιροποιημένου Μνημονίου αποκαλύπτει το «bankingnews»
H μείωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν θα οδηγήσει και στη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης 7,4 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
«Παγίδα» για νέα κρυφά φορολογικά βάρη αποτελούν οι τέσσερις μνημονιακές δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017 η κυβέρνηση.
Πρόκειται για τέσσερα προαπαιτούμενα του φορολογικού πεδίου τα οποία περιλαμβάνονται στο  επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική πλευρά με τους δανειστές και ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.


Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι:

1.       Ευθυγράμμιση εμπορικών-αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία θα πρέπει να συνοδευθεί από αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε να μη μειωθεί η εισπραξιμότητά του.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν σημαντικά οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες.
Η μείωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, σε πολλές περιοχές της χώρας, θα οδηγήσει στην σημαντική αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλεται, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των Δήμων.
Ωστόσο, η μείωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν θα οδηγήσει και στη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης 7,4 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί οι όποιες απώλειες εσόδων προκύψουν στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να αντισταθμιστούν με αυξήσεις των συντελεστών υπολογισμού του συγκεκριμένου φόρου, ώστε το συνολικό ποσό των εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο και το επόμενο έτος από την επιβολή του φόρου αυτού να παραμείνει στα επίπεδα των 2,65-2,8 δισ. ευρώ στα οποία κυμαίνεται κάθε χρόνο.

2.       Κατάργηση αναποτελεσματικών φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και ευθυγράμμιση του φορολογικού πλαισίου για τα συλλογικά επενδυτικά οχήματα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Με τον προϋπολογισμό του 2018 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές για ένα γενικότερο «ξεκαθάρισμα» στον τομέα των φοροαπαλλαγών και των επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο των νέων μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ  που έχει συμφωνήσει και περιλαμβάνουν:
Τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.

3.       Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ)

4.       Τεχνική επανεξέταση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), ώστε να γίνει σαφέστερος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης