Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Ο ΟΠΕΚ δε μπορεί να σώσει μόνος του την αγορά πετρελαίου

Morgan Stanley: Ο ΟΠΕΚ δε μπορεί να σώσει μόνος του την αγορά πετρελαίου
Η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί επί τα χείρα τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού, στα 48 δολ. ανά βαρέλι
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ έχει τις καλύτερες προθέσεις να συμβάλλει στην εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, φαίνεται ότι οι προσπάθειες του Οργανισμού δεν αρκούν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Morgan Stanley σε σχετική έκθεσή της που δημοσίευσε σήμερα (7/7).
Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα κάλεσε τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, η οποία έχει βυθίσει τις τιμές από το καλοκαίρι του 2014.
«Εάν ο ΟΠΕΚ δεν εξισορροπήσει την αγορά, η τιμή του πετρελαίου θα καθοριστεί από άλλους παράγοντες, κατά πάσα πιθανότητα από την παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, για να προσθέσουν ότι η ανάπτυξη στις εξέδρες γεωτρήσεων δε μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι είναι αναγκαία μία συρρίκνωσή τους.
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την τιμή του μαύρου χρυσού, οι αναλυτές της Morgan Stanley υποβάθμισαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για το 2017, με την τιμή του αργού να κινείται πλέον στα 48 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 55 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
Παράλληλα, σημαντική ήταν η πτώση που σημειώθηκε και στις εκτιμήσεις για το Brent, με τις νέες προβλέψεις να κάνουν λόγο για 50,5 δολ. ανά βαρέλι μέχρι το τέλους του έτους, έναντι 57,5 δολ. ανά βαρέλι των αρχικών εκτιμήσεων.
Αν και οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ δεσμεύθηκαν να κάνουν «οτιδήποτε χρειαστεί» για να εξισορροπήσει η αγορά, οι αναλυτές τονίζουν ότι ακόμα και στην εν λόγω δέσμευση υπάρχουν ορισμένα όρια.
«Παρά το γεγονός ότι η σύναιση απέναντι στη συμφωνία είναι υγιής, οι περικοπές του ΟΠΕΚ έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής μικρό έλλειμμα στα επίπεδα των αποθεμάτων, τα οποία παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Morgan Stanley.
«Για να υπάρξει στήριξη προς τις τιμές του πετρελαίου στο εύρος άνω των 50 δολ. ανά βαρέλι, ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί πιθανότατα να μειώσει την παραγωγή του κατά 200.000 - 300.000 βαρέλια ημερησίως και να παρατείνει τη συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2018, γεγονός που το θεωρούμε απίθανο», προσθέτουν.
Επιπλέον, οι παραγωγοί σχιστολιθικού στις ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν άμεσα στις ενισχυμένες τιμές που έφερε η συμφωνία του ΟΠΕΚ, αυξάνοντας ταχέως την παραγωγή τους, γεγονός που αντιστάθμισε τις περικοπές.
Αν και η Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε πρόσφατα στη μηνιαία έκθεσή της ότι η πτώση των αποθεμάτων θα είναι αξιοσημείωτη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό, θα έχει πολύ μικρή διάρκεια, εκτός αν γίνει κάποια δραστική κινηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης