Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Από το 2003, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones δεν ήταν τόσο ασύνδετοι

MarketWatch: Από το 2003, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones δεν ήταν τόσο ασύνδετοι
Ορισμένοι αναλυτές στην αγορά «δείχνουν» για την εξέλιξη την πρόσφατη κάμψη στον τεχνολογικό κλάδο...
Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones, της Wall Street, δεν υπήρξαν ποτέ τόσο ασύνδετοι από το 2003 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει το MarketWatch, με τον σχετικό δείκτη συσχέτισης της WSJ Market Data Group να έχει πλέον υποχωρήσει κοντά στο 0,4.
Ο εν λόγω δείκτης βασίζεται στον 20ήμερο μέσο όρο της κίνησης του κάθε χρηματιστηριακού δείκτη.
Η τιμή «1» σημαίνει πλήρη ευθυγράμμιση, ενώ η «0» συνεπάγεται μη συνδεδεμένη κίνηση.
Ο 15ετής μέσος όρος του δείκτη διαμορφώνεται στο 0,9557, ωστόσο σήμερα η τιμή του έφτασε το 0,4655.
Ορισμένοι αναλυτές στην αγορά «δείχνουν» για την εξέλιξη την πρόσφατη κάμψη στον τεχνολογικό κλάδο, η οποία ξεκίνησε σοβαρά γύρω στις 8 Ιουνίου, αφού πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα (Amazon, NVIDIA, Netflix κλπ) έφτασαν σε πρόσφατα υψηλά επίπεδα πριν υποχωρήσουν απότομα.
Ο S&P 500, σημειώνει το MarketWatch, επηρεάστηκε από την παραπάνω πτώση επειδή ο κλάδος αυτός αντιπροσωπεύει το 22% της κεφαλαιοποίησής του. 
Έτσι, οι κινήσεις στην τεχνολογία τείνουν να αντισταθμίζουν τις μετατοπίσεις σε άλλους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα χρηματοοικονομικά.
Οι τεχνολογικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 20% του Dow Jones, αλλά τα blue-chip του δείκτη είναι βαρύνουσας σημασίας.
Οι επενδυτές έχουν μετατοπιστεί από την τεχνολογία στις τράπεζες, όπως η Goldman, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική, η οποία θα στηρίξει τα κέρδη για τον τραπεζικό τομέα.
Η κατάρρευση στον τομέα της τεχνολογίας αντικατόπτριζε επίσης τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις αποτιμήσεις μετά από τα απανωτά ρεκόρ, καθιστώντας τον κλάδο ευάλωτο σε απότομη κάμψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρεία αγορά του S&P 500 έχασε τη σχέση της με τον βιομηχανικό Dow, ο οποίος έχει μόλις 30 εισηγμένες, εξηγεί το MarketWatch.
Από τις 8 Ιουνίου, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει συνολικά 3,4%, ο S&P 500 0,9%, ενώ ο Dow έχει ενισχυθεί 0,9%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης