Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μπλόκο» από το Ευρωκοινοβούλιο στην Τουρκία (και) στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού

«Μπλόκο» από το Ευρωκοινοβούλιο στην Τουρκία (και) στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού
H Τουρκία έχει αναθέσει στην Ρωσία, κατόπιν συμφωνίας που έχει υπογράψει, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε –μέσω ψηφίσματος– σήμερα (6 Ιουλίου 2017) την Τουρκία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής συνιστώντας απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου»
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά, ενώ την ψηφοφορία μετέδιδε η τηλεοπτική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment) » η οποία υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον».
Σε σχέση με την υπόδειξη αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με το ψήφισμα του την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου.
H Τουρκία έχει αναθέσει στην Ρωσία, κατόπιν συμφωνίας που έχει υπογράψει, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού «Ακουγιού», ο οποίος θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 1200 MWATT.
Η ρωσική επένδυση ανέρχεται όπως έχει γίνει γνωστό στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τουρκική πλευρά προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023.
Ο Ρώσος Πρόεδροςκ. Vladimir Putin πρόσφατα είχε εκφράσει την πεποίθηση του ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή του Ακουγιού στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν η Άγκυρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένη επιρροή στη 10ετή προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., που τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, μετά από διαφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά η σημερινή απόφαση υπογραμμίζει το χάσμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν επικρίνει τον Erdogan και τη συμπεριφορά του απέναντι στους αντιπάλου του, τόσο πριν όσο και μετά από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του τον περασμένο Ιούλιο.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο «καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη… να αναστείλουν επίσημα τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση εάν η δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης