Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Santander ζητά 5 δισ. ευρώ για το 51% των στεγαστικών δανείων της Banco Popular

Bloomberg: Η Santander ζητά 5 δισ. ευρώ για το 51% των στεγαστικών δανείων της Banco Popular
Η Santander έχει ζητήσει από τις Blackstone, Apollo Global Management και Lone Star να καταθέσουν τις προσφορές τους την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 
Η Banco Santander πουλά έναντι 5 δισ. ευρώ το 51% του χαρτοφυλακίου των προβληματικών (επί των πλείστων στεγαστικά) δανείων –ύψους 30 δισ. ευρώ– που «κληρονόμησε» από την αγορά της Banco Popular, όπως δήλωσαν στο Bloomberg τρία άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Santander έχει ζητήσει από τις Blackstone, Apollo Global Management και Lone Star να καταθέσουν τις προσφορές τους για τη διαχείριση του πλειοψηφικού πακέτου, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 2017.
Ο πλειοδότης θα αποκτήσει επίσης μερίδιο 51% στην Aliseda, την πρώην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της Popular που αγόρασε η Santander από την Varde Partners και την Kennedy Wilson Holdings, την περασμένη εβδομάδα.
Εκπρόσωποι των Santander, Blackstone, Apollo και Lone Star αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Bloomberg.
Επισημαίνεται ότι στις 4 Ιουλίου ξεκίνησε η πώληση μετοχών ύψους 7,1 δισ. ευρώ της ισπανικής τράπεζας Banco Santander, με σκοπό τη χρηματοδότησης της εκκαθάρισης για την προβληματική Banco Popular. Η ισπανική τράπεζα δήλωσε ότι θα εκδώσει 1,46 δισ. νέες μετοχές στην τιμή των 4,85 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν διορία μέχρι τις 20 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Παράλληλα, η Santander ανέφερε ότι οι νέες μετοχές αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 31 Ιουλίου ενώ πρόσθεσε ότι μετά την Α.Μ.Κ. ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 10,7% έναντι 10,66% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Στις 7 Ιουνίου 2017, η Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες, εν μέσω φόβων κατάρρευσης.
Μόνο τις εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular έφτασαν το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ενώ, πριν τα παραπάνω, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης