Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ένας πόλεμος ή μια ύφεση θα βγάλει τη Wall Street από τη χαμηλή μεταβλητότητα

Goldman Sachs: Ένας πόλεμος ή μια ύφεση θα βγάλει τη Wall Street από τη χαμηλή μεταβλητότητα
Οι αμερικανικές αγορές έχουν εγκλωβιστεί στη χαμηλή μεταβλητότητα για σχεδόν ένα χρόνο
Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της Fed προκειμένου η Wall Street να ξυπνήσει, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, τονίζοντας ότι συνήθως απαιτείται ένα μεγάλο σοκ όπως μια ύφεση ή ένας πόλεμος.
Αυτό έχει ισχύσει γενικά στις 14 παρόμοιες καταστάσεις χαμηλής μεταβλητότητας μετά το 1928, τουλάχιστον στο χρηματιστήριο.
Αυτές οι περίοδοι διήρκησαν -κατά μέσο όρο- σχεδόν δύο χρόνια, χαρακτηρίστηκαν από βραχυπρόθεσμες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα του S&P 500 συνήθως ήταν στο 10 ή κάτω από αυτό.
Οι ταλαντώσεις ενισχύθηκαν στα αμερικανικά assets κατά την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές τοποθετούνται για μια αλλαγή υψηλότερα, εν μέρει λόγω των φόβων για τη σύσφιξη πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας μια διαρκή ανάκαμψη είναι απίθανη χωρίς κλιμάκωση της αβεβαιότητας ή του κινδύνου ύφεσης.
«Οι άνοδοι της μεταβλητότητας είναι δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς συχνά συμβαίνουν έπειτα από απρόβλεπτα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως οι πόλεμοι και οι τρομοκρατικές επιθέσεις ή οι δυσμενείς οικονομικοί ή χρηματοοικονομικοί κλονισμοί και τα αποκαλούμενα ''άγνωστα'' γεγονότα (π.χ. μαύρη Δευτέρα του 1987)» αναφέρεται στην εν λόγω ανάλυση και τονίζεται ότι «οι υφέσεις και ο επιβραδυνόμενος επιχειρηματικός κύκλος έχουν οδηγήσει ιστορικά σε μια κατάσταση υψηλής μεταβλητότητας στα assets».
Επισημαίνεται ότι η Goldman Sachs θέτει τις πιθανότητες ύφεσης τα επόμενα δύο χρόνια στο 25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης