Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Στο «σκαμνί» τέσσερις πρώην αξιωματούχοι της Barclays – Κατηγορούνται για απάτη

Βρετανία: Στο «σκαμνί» τέσσερις πρώην αξιωματούχοι της Barclays – Κατηγορούνται για απάτη
Το Λονδίνο κατηγόρησε τους αξιωματούχους σχετικά με τους χειρισμούς τους την περίοδο της κρίσης, όταν η Barclays προσπάθησε να αυξήσει τη χρηματοδότησή της από επενδυτές του Κατάρ για να αποφύγει ένα bailout
Τέσσερις πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι της Barclays παρουσιάστηκαν σήμερα (3 Ιουλίου 2017) σε βρετανικό δικαστήριο για να απολογηθούν για τις κατηγορίες περί «απάτης» που τους έχει απαγγείλει η Δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ειδικότερα, νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, η αρμόδια βρετανική υπηρεσία (Serious Fraud Office, SFO) κατηγόρησε τους τραπεζικούς αξιωματούχους –μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος, John Varley, διετέλεσε μεταξύ 2004 και 2011– για απάτη σχετικά με τους χειρισμούς τους κατά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2007-2009), όταν η Barclays προσπάθησε να αυξήσει τη χρηματοδότησή της από επενδυτές του Κατάρ για να αποφύγει ένα σχέδιο κρατικής διάσωσης (bail-out).
Η Barclays δήλωσε τότε ότι κατέβαλε 322 εκατ. στερλίνες για «συμβουλευτικές υπηρεσίες» σε επενδυτές του Κατάρ, οι οποίοι όμως δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, μετά την αύξηση του κεφαλαίου.
Οι κατηγορίες των βρετανικών αρχών βασίζονται και σε δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων, το οποίο η Barclays σύναψε με το Κατάρ τον Νοέμβριο του 2008, λίγο πριν τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της.
Στην καρδιά της υπόθεσης βρίσκεται το ερώτημα εάν η Barclays έκρυψε από τις αρχές και τους μετόχους της την πραγματική φύση του σχεδίου.
Ο Roger Jenkins, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο επί της αύξησης κεφαλαίου, όταν ενεργούσε ως επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης επενδύσεων της Barclays στη Μέση Ανατολή, κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία για απάτη και παράνομη οικονομική βοήθεια.
Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι είναι ο Thomas Kalaris, επικεφαλής τότε του τμήματος του πλούτου της τράπεζας, ο Richard Boath, πρώην διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης