Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκτακτος έλεγχος για τα NPEs από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες 9 ή 10/2017 ενόψει stress tests – Αυξάνονται οι στόχοι

Έκτακτος έλεγχος για τα NPEs από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες 9 ή 10/2017 ενόψει stress tests – Αυξάνονται οι στόχοι
Η ECCL πιστωτική γραμμή θα αποδειχθεί ο νούμερο ένας παράγοντας που θα κρίνει την τύχη της Ελλάδος αλλά και των τραπεζών το 2018.
Σε έκτακτο έλεγχο θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και τον SSM ως προς τα προβληματικά δάνεια NPLs και προβληματικά ανοίγματα NPEs.
Η ΕΚΤ ενόψει και των stress tests που θα ανακοινωθούν Ιούλιο του 2018 δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων.
Ταυτόχρονα η ροή μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν εντυπωσιάζει παρ΄ ότι οι τράπεζες βρίσκονται κοντά στους στόχους που είχαν τεθεί.
Ενόψει των stress tests λοιπόν ΕΚΤ και SSM θα στείλουν αντιπροσωπεία στελεχών τους στην Ελλάδα με ένα στόχο να αξιολογήσουν με πιο αυστηρά κριτήρια την ροή επίλυσης των προβληματικών δανείων του μεγαλύτερου προβλήματος των ελληνικών τραπεζών με στόχο μάλιστα να αυξηθούν οι στόχοι έως 30%.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες καθώς ο κίνδυνος των stress tests θα αυξήσει το ρίσκο για τον τραπεζικό κλάδο.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα τα NPEs στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 103 δισεκ. με στόχο να υποχωρήσουν στα 84 δισεκ. το 2018 και 66 με 67 δισεκ. το 2019.
Τα NPLs από 74 δισεκ. θα υποχωρήσουν στα 53 δισεκ. το 2018 και 40 δισεκ. το 2019.
Επίσης με βάση την αρχική στοχοθεσία οι διαγραφές θα είναι ύψους 14 δισεκ. οι πωλήσεις 7,4 δισεκ. οι ρευστοποιήσεις 11,5 δισεκ. και οι εισπράξεις 6 δισεκ.
Ως προς την δομή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα 62 δισεκ. είναι επιχειρηματικά πάσης φύσεως, τα 27 δισεκ. στεγαστικά και τα 14 δισεκ. καταναλωτικά.
Εάν αλλάξουν οι στοχοθεσίες έως 30%, κοινώς να αυξηθούν οι στόχοι κατά 30% αυτό σημαίνει ότι το 2018 π.χ. στα NPEs θα πρέπει να μειωθούν όχι 84 δισεκ. αλλά 80 δισεκ. κ.ο.κ.
Η αύξηση των στόχων για την μείωση των NPLs και NPEs σε συνδυασμό με την χαμηλή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί – εξωδικαστικός συμβιβασμός – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολες χρονιές το 2017 και το 2018.
Είναι προφανές ότι ΕΚΤ και SSM δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών ως προς την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και διάθεση να φέρουν προ αδιεξόδου τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως όπως έχει επισημανθεί για να ασκήσουν οι ευρωπαίοι μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί μια ECCL πιστωτική γραμμή ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό banking ως μέσο πίεσης.
Ουδείς πρέπει να υποτιμήσει τον νέο έλεγχο των τραπεζών και ούτε προφανώς τα stress tests.
Η ECCL γραμμή θα αποδειχθεί ο νούμερο ένας παράγοντας που θα κρίνει την τύχη της Ελλάδος αλλά και των τραπεζών το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης