Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας και υπέρ των θυμάτων του πύργου Grenfell στο Λονδίνο

Guardian: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας και υπέρ των θυμάτων του πύργου Grenfell στο Λονδίνο
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση των Συντηρητικών για τις περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας και για τις ιδιωτικοποιήσεις
Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε μία πορεία κατά της λιτότητας στο κεντρικό Λονδίνο, λίγο πριν την ομιλία του Jeremy Corbyn στο Westminster, γράφει ο  Guardian.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που αναφέρονταν στην τραγωδία με την πυρκαγιά στον πύργο Grenfell και τις περικοπές δημόσιων δαπανών, ενώ τραγουδούσαν το όνομα του ηγέτη των Εργατικών.
Ο θυμός και οι εντάσεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις γενικές εκλογές και τη φονική πυρκαγιά δίνουν τη θέση τους σε μία καρναβαλική ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να έχει σφυρίχτρες και με μουσικούς να τον ακολουθούν.
Όταν η πορεία έφτασε στο Κοινοβούλιο, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της μεγάλης φωτιάς, ενώ ακολούθησε ένα λεπτό χειροκροτημάτων για τα συνεργεία διάσωσης και τους πυροσβέστες για τη γρήγορη ανταπόκρισή τους.
Ο σκιώδης καγκελάριος John McDonell μίλησε στο πλήθος και ορκίστηκε να δοθεί η κατάλληλη στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων του πύργου Grenfell.
"Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν στεγαστεί και η τελευταία οικογένεια στην κοινότητα που επιθυμεί να ζήσει, ενώ ο πύργος του Grenfell συμβολίζει ό,τι πήγε λάθος σε αυτή τη χώρα από τότε που μας επιβλήθηκε η λιτότητα" ήταν τα λόγια του.
Κατηγόρησε επίσης τους Συντηρητικούς, γιατί επαινούν τα συνεργεία διάσωσης κάθε φορά που υπάρχει μία τραγωδία, αλλά στη συνέχεια κάνουν περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του BBC, κι ένας εξ αυτών είπε ότι κάνει πορεία για κάθε νοσοκόμα, γιατρό, πυροσβέστη, δάσκαλο, κοινωνικό λειτουργό, ενώ είπε ότι διαφωνεί με ό,τι έκανε η Theresa May για να διασφαλίσει τη θέση της στην Downing Street 10.
Μία άλλη διαδηλωτής στάθηκε στο καλό και ειρηνικό κλίμα που υπήρχε στην πορεία, η οποία ήταν η πρώτη στην οποία πήρε μέρος και πραγματικά την ενέπνευσε.
Δήλωσε επίσης υποστηρικτής του Corbyn που έκανε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στην πολιτική και κατέληξε λέγοντας ότι η διαδήλωση την έκανε πιο αποφασισμένη να γίνει πολιτικά ενεργή για να υπάρξει στο μέλλον μία κυβέρνηση των Εργατικών.
Την αντίθεσή της στους Συντηρητικούς και τα ψέματά τους για τη λιτότητα, "που πραγματικά μας καταστρέφει" εξέφρασε και μία 36χρονη, η οποία έκανε λόγο και για την διάλυση του δημόσιου τομέα, που παρόλα αυτά και παρά την εμπορευματοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, τα καταφέρνει.
Οι διαδηλωτές κατέβηκαν με σύνθημα το "ούτε μία μέρα ακόμα", το οποίο αναφερόταν στην κυβέρνηση των Συντηρητικών.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Συνέλευση των Πολιτών Ενάντια στη Λιτότητα.
Και όπως είπαν, "κάνουμε πορεία ενάντια σε μία κυβέρνηση που είναι αφοσιωμένη στη λιτότητα, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις και θέλουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης, εργασία, αλλά και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης