Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το sell off στην αγορά ομολόγων «μολύνει» τις μετοχές - Φόβοι για τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής

FT: Το sell off στην αγορά ομολόγων «μολύνει» τις μετοχές - Φόβοι για τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής
Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύθηκαν καθώς οι κεντρικές τράπεζες προκαλούν φόβους για τερματισμό της απόλυτα χαλαρής πολιτικής
Στο sell off που παρατηρείται στην αγορά ομολόγων επηρεάζοντας άμεσα τις μετοχές, λόγω των φόρων και τερματισμό της απόλυτα χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αναφέρονται οι Financial Times.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν την Ευρώπη και τη Wall Street την Παρασκευή (30/6/2017) καθώς το παγκόσμιο sell-off στην αγορά ομολόγων επεκτείνει στις μετοχές εν μέσω φόβων ότι η μετά την κρίση εποχή των εύκολων χρημάτων έφτασε στο τέλος της.
Οι πρόσφατες δηλώσεις των επικεφαλής της ΕΚΤ, της Fed της Τράπεζας της Αγγλίας, της Τράπεζας του Καναδά έχουν πείσει πολλούς επενδυτές ότι η περιόδος των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και της άνευ προηγουμένου αγοάς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα θα τελειώσουν σύντομα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Πέμπτη (29/6/2017) το sell off στην αγορά ομολόγων έφτασε στις μετοχές, πυροδοτώντας τη χειρότερη ημερήσια πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τον Σεπτέμβριο και τη μεγαλύτερη υποχώρηση για τον S&P 500 για περισσότερο από ένα μήνα.
Την ίδια στιγμή, οι φόβοι για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική αποδυνάμωσε το δολάριο και αύξησε τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,28%.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στο sell off στην αγορά των ομολόγων ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη για την αναθέρμανση, δηλώσεις που έπεισαν κάποιους επενδυτές ότι ο Draghi ετοιμάζεται για το τέλος των αγορών ομολόγων.
Παρ' όλο που η ΕΚΤ προσπάθησε να εξουδετερώσει τους φόβους αυτούς, οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι το τέλος της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για να σταματήσει η «μεγάλη ύφεση», τώρα απειλείται.
«Βλέπουμε ένα μικρό taper tantrum (απότομη, αρνητική αντίδραση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές)» είπε ο John Vail επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nikko Asset Management και πρόσθεσε ότι «παρ' όλο που τονίζει το μίνι, φαίνεται σαν μεγάλη αλλαγή, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αποδυνάμωσαν τις αμερικανικές αποδόσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης