old

Χωρίς εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις θέλουν να κάνουν τη νέα γραμμή του μετρό και την επέκταση του προαστιακού

Χωρίς εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις θέλουν να κάνουν τη νέα γραμμή του μετρό και την επέκταση του προαστιακού
Το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για ολοκλήρωση του διαγωνισμού προς τα τέλη του 2018, με έναρξη κατασκευής του έργου στις αρχές του 2019
Μπορεί το Υπουργείο Υποδομών να εξαγγέλει μεγαλόπνοα έργα υποδομής, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πως θα γίνουν, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί από που θα προέλθουν τα χρήματα για την κατασκευή τους.
Ετσι μπορεί να μετατέθηκε για τις 17 Ιουλίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό, ωστόσο η χρηματοδότηση του έργου ύψους 1,5 δισ. Ευρώ ακόμη εκκρεμεί.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για ολοκλήρωση του διαγωνισμού προς τα τέλη του 2018, με έναρξη κατασκευής του έργου στις αρχές του 2019.
Το αν όμως θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου εξαρτάται από το αν μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου.
Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στο κομμάτι αυτό.
Το ίδιο συμβαίνει και με την επέκταση του προαστιακού καθώς οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Οικονομίας την αίτηση χρηματοδότησης, από το ΕΣΠΑ, των μελετών ωρίμανσης για την επέκταση του από το Κορωπί έως το Λαύριο.
Η συνολική δαπάνη των μελετών ανέρχεται σε 1,054 εκατομμύρια ευρώ.
Η αίτηση είχε υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με τίτλο «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Η πρόταση ωστόσο αξιολογήθηκε αρνητικά από την ειδική γραμματεία διαχείρισης επιχειρησιακών προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας, κι όπως αποφασίσθηκε δε θα υπάρξει χρηματοδότηση για την επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο.
Παρά την απόρριψη των μελετών ωρίμανσης της επέκτασης του Προαστιακού στο Λαύριο από το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζει ότι δεν εγκαταλείπει τη προσπάθεια.
«Ξεκινήσαμε ήδη την ωρίμανση του σημαντικού αυτού έργου, με πόρους του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ.
Ταυτόχρονα, τα Υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών, με κατάλληλες ενέργειες, θα διασφαλίσουν την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου», αναφέρει το υπουργείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης