Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Να μπει ένα τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα

Θεοχαρόπουλος: Να μπει ένα τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα
«H κυβέρνηση δεν τα κατάφερε στο Eurogroup», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος
Την ανάγκη να «μπει ένα τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα, να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η καθαριότητα, να υπάρξει αρμονική συνεργασία κεντρικής διοίκησης και δήμων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο επιτέλους να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον Real fm, για το θέμα των απορριμμάτων και των συμβασιούχων.
Όπως ανέφερε, «το θέμα των συμβασιούχων και της αποκομιδής των απορριμμάτων έχει ταλανίσει τη χώρα, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά.
Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διόρθωσε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά έδωσε κάλπικες υποσχέσεις σε συμβασιούχους για μονιμοποίησή τους, αγνόησε τη νομιμότητα, αντί να δώσει λύσεις σε αυτό το ζήτημα.
Η κυβέρνηση με κουτοπόνηρες λογικές, παλαιοκομματικής νοοτροπίας, οδηγεί σε αδιέξοδο ανθρώπους, σε βουνά σκουπιδιών στη χώρα και σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Τα ζητήματα αυτά απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με υποσχεσιολογία, διεύρυνση πελατειακού συστήματος, έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα και τους νόμους.
Θεωρώ ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα, να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η καθαριότητα, να υπάρξει αρμονική συνεργασία κεντρικής διοίκησης και δήμων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο επιτέλους να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Ζήτησε άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα των δεδουλευμένων και να δρομολογηθούν διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με διαφάνεια και αξιοκρατία, σημειώνοντας πως στο . μεταβατικό διάστημα κυβέρνηση και δήμοι πρέπει να συνεργαστούν για την αποκομιδή των σκουπιδιών, να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, αλλά και να αξιοποιήσουν και οι δήμοι στο μεταβατικό διάστημα το θεσμικό πλαίσιο που έχει οργανωθεί με το σχέδιο «Καλλικράτης», που δίνει και εναλλακτικές δυνατότητες για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
 «Ζητήματα όπως αυτό της καθαριότητας πρέπει να τα βλέπουμε χωρίς ιδεολογικές εμμονές», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα πρέπει να είναι η καθαριότητα των πόλεων και από την άλλη οι εργαζόμενοι, είτε στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα να λειτουργούν υπό βιώσιμες συνθήκες και να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Ο νόμος στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» δίνει και τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν και δημόσιους διαγωνισμούς με διαφάνεια για την καθαριότητα, αν χρειαστεί στο μεταβατικό διάστημα.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν πρέπει άμεσα να έχουμε διαδικασίες ΑΣΕΠ με αξιοκρατία για μόνιμους υπαλλήλους στους Δήμους.
Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία που θέλουμε να εκφράσουμε πρέπει να είναι μακριά από εμμονές και στερεότυπα του παρελθόντος.
Πρέπει να δίνουμε προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα».
Περαιτέρω, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τα κατάφερε στο Eurogroup», καθώς «έχασε η χώρα στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, 3,5 % για 5 χρόνια και 2% μέχρι το 2060 σημαίνει μόνιμη λιτότητα, δεν πήρε την αναδιάρθρωση του χρέους και δεν μπήκαμε στην ποσοτική χαλάρωση.
Το μόνο που πήρε ήταν η δόση, που έπρεπε να την πάρουμε εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα για την πάρει ψήφισε και επιπλέον μέτρα, τα οποία δεν ήταν στο 3ο Μνημόνιο».
Υπογράμμισε δε, πως «με αυτή την πολιτική, με αυτή τη διαπραγμάτευση, δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση», αλλά και ότι «σύντομα – μετά τις γερμανικές εκλογές - θα έρθει μεγαλύτερη ανασφάλεια στη χώρα μας, γιατί έχουμε απέναντι και τις εμμονές του Σόιμπλε και ενός συντηρητικού κύκλου εντός της Ε.Ε. και ταυτόχρονα το ΔΝΤ, δεν βοηθάει πολλές φορές στην επίλυση των ζητημάτων.
Απέναντί τους, όμως έχουμε μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία δεν προωθεί εξυγιαντικές μεταρρυθμίσεις σε κανένα τομέα πολιτικής στη χώρα».
Όπως είπε, χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής, νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο «και όχι ξανά ένα στρεβλό μοντέλο του παρελθόντος, που μας οδήγησε στην κρίση και στα δίδυμα ελλείμματα, ιδίως την περίοδο 2007-2009».
Μιλώντας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, ανέφερε ότι «θα υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση υπέρβασης της κρίσης.
Την πολιτική πρότασή μας, την θέση μας για τις συμμαχίες, για το πώς οριοθετούμαστε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Προγραμματική πρόταση με σχέδιο σε κάθε τομέα πολιτικής.
Ταυτοχρόνως πρέπει να υπάρξουν υπερβάσεις όπως νέο σύμβολο, νέο όργανο. Κυρίως όμως ένας ξεκάθαρος οδικός άξονας ο οποίος θα οδηγεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο σε ένα νέο ενιαίο κόμμα.
Η πρόσκληση μας θα είναι προς όλους τους σοσιαλδημοκράτες, μεταρρυθμιστές, κεντρώους, κεντροαριστερούς, για μια διαδικασία ιδρυτικού συνεδρίου και εκλογής επικεφαλής από τη βάση».
Εξέφρασε τη θέση του ότι μετά τον Ιούνιο «πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς ένα ενιαίο κόμμα και όχι ξανά πολυκομματικό – ομοσπονδιακό φορέα».
«Αυτό ζητά η κοινωνία, με υπερβάσεις από όλους μας, και κυρίως με έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς και στερεότυπα του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης