Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζημίες 383 δισ. δολαρίων από NPLs για τις 34 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, διαπιστώνουν τα stress tests της Fed

Ζημίες 383 δισ. δολαρίων από NPLs για τις 34 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, διαπιστώνουν τα stress tests της Fed
Στο «δυσμενές σενάριο», ο ενιαίος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 για τις 34 τράπεζες διαμορφώνεται στο 9,2%
Απώλειες – μαμούθ της τάξης των 383 δισ. δολαρίων από προβληματικά δάνεια εμπεριέχει το «δυσμενές σενάριο» (severely adverse) για τις 34 μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed).
Να σημειωθεί ότι το «δυσμενές σενάριο» χαρακτηρίζεται από σοβαρή παγκόσμια ύφεση, με το ποσοστό ανεργίας των Η.Π.Α. να αυξάνεται κατά περίπου 5,25%, στο 10%, συνοδευόμενο από αυξημένο stress στις αγορές εταιρικών δανείων και τα εμπορικά ακίνητα.
Όπως συμπεραίνει η Fed, οι μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της χώρας έχουν ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και θα διατηρούν την ικανότητά τους να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακόμη και σε περίπτωση μίας ευρείας κρίσης.
Στο εν λόγω σενάριο λοιπόν, ο ενιαίος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (common equity tier 1, CET1) για τις 34 τράπεζες διαμορφώνεται στο 9,2%, από 12,5% που ήταν το δ' 3μνηνο 2017.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι 34 τράπεζες έχουν προσθέσει πάνω από 750 δισ. δολάρια στα κεφάλαια στα οποία αναφέρεται ο δείκτης CET1.
Μεγάλες χαμένες θα είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες των Η.Π.Α.
Ενδεικτικά, ο δείκτης CET1, κατά το δυσμενές σενάριο, θα υποχωρούσε (σε σχέση με το δ' 3μηνο 2016) την περίοδο 2017 – 2019 πάνω από 8% για την Morgan Stanley, πάνω από 6% για την Goldman Sachs, 5% για τη Citigroup και περίπου 3% για την Bank of America.
«Τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι, ακόμα και σε μια σοβαρή ύφεση, οι μεγάλες τράπεζές μας θα παραμείνουν καλά κεφαλαιοποιημένες.
Αυτό θα τους επέτρεπε να δανείζουν σε όλο τον οικονομικό κύκλο και να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όταν οι καιροί είναι δύσκολες.
Το κεφάλαιο είναι κρίσιμο για τους τραπεζικούς οργανισμούς, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, επειδή λειτουργεί ως "μαξιλάρι" για την απορρόφηση ζημιών και συμβάλλει στην εξασφάλιση ότι οι ζημίες βαρύνουν τους μετόχους», ανέφερε σχετικά ο κυβερνήτης της Fed, κ. Jerome Powell.
Αυτός είναι ο έβδομος γύρος stress tests που διεξάγονται από την Federal Reserve, από το 2009, και ο πέμπτος γύρος που απαιτείται από το σύνολο τραπεζικών κανόνων «Dodd-Frank».
Στο «μετριοπαθές σενάριο» (adverse), ο CET1 των 34 τραπεζών θα μειωθεί στο 10,7%.
Ένα επίσης σημαντικό εύρημα είναι ότι, στο δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες θα υποστούν απώλειες ύψους 100 δισ. δολαρίων από τις πιστωτικές κάρτες που έχουν χορηγηθεί.
Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας πρόσφατα το 1 τρισ. δολάρια!
Αναλυτικότερα: 

«Μετριοπαθές σενάριο»



















«Δυσμενές σενάριο»






















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης