Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Μετά από καιρό δεν πλήττουμε στο ΧΑ» – Τι σημαίνει αυτό και που το αποδίδουν στελέχη της αγοράς

«Μετά από καιρό δεν πλήττουμε στο ΧΑ» – Τι σημαίνει αυτό και που το αποδίδουν στελέχη της αγοράς
Οι εισροές από passive funds τα οποία ακολουθούν δείκτες ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ και οδηγούν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών
Placements, ομολογιακές εκδόσεις, γενναίες επιστροφές κεφαλαίου ή μεγάλα μερίσματα, εξαγορές και δημόσιες προτάσεις, κρατάνε σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές μετά από καιρό.
Δεν έχει περάσει άλλωστε και μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που το ΧΑ βίωνε περιόδους παρακμής με χαμηλούς τζίρους και λιγοστούς επενδυτές να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις καθημερινά.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες υπερκαλύπτονται με ευκολία και με ελκυστικά επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα η αγορά δεν στερείται κεφάλαια.
Επιπλέον το ενδιαφέρον των ξένων για ελληνικές μετοχές είναι μεγάλο και κάποιες διαθέσεις μετοχών που γίνονται, απορροφώνται με χαρακτηριστική ευκολία από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.
Από την άλλη πολλές επιχειρήσεις έχουν καλή ρευστότητα και μοιράζουν κεφάλαια στους μετόχους, διατηρώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον υψηλό για συγκεκριμένες μετοχές.
Τέλος, πέραν των δημόσιων προτάσεων που «πέφτουν βροχή» το τελευταίο διάστημα και αποχωρούν εισηγμένες από το ΧΑ, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και τις πρώτες εξαγορές.
Όλα αυτά κρατάνε σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον και δίνουν περισσότερες επενδυτικές επιλογές στους επενδυτές πέραν των γνωστών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Στις αρχές της εβδομάδας είχαμε την απόφαση για διανομή μερίσματος όσο σχεδόν και τιμή της μετοχής από την Αιολική Επενδυτική και την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε η εξαγορά της Mermeren από μία κορυφαία εταιρεία του κλάδου, την Μάρμαρα Παυλίδης.
Η Mermeren είχε ήδη βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω μερισμάτων αφού έδωσε 1 ευρώ ανά μετοχή και θα δώσει επιπλέον 0,73 ευρώ ανά μετοχή.
Εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης μπαίνουν στο στόχαστρο των βασικών μετόχων και εξαγοράζονται (βλέπε Γαλαξίδι, Κυριακίδης κ.α).
Το χρήμα έχει γίνει σημαντικά φθηνότερο αφού τώρα βλέπουμε εκδόσεις ομολογιακές με 3% και 4% οι οποίες αναχρηματοδοτούν τραπεζικές υποχρεώσεις με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως πλέον δεν πλήττουν και αποδίδουν την αυξημένη δραστηριότητα στο ΧΑ στην μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στο εξωτερικό.
Από την Αμερική σημειώνουν πως τον τελευταίο χρόνο φεύγουν κεφάλαια από active funds και μπαίνουν σε passive funds και ειδικά τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν μετακινηθεί μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτά τα funds επειδή ακολουθούν δείκτες αγοράζουν και Ελλάδα, λόγω MSCI π.χ.
Επιπλέον οι ξένοι βλέπουν ότι αγοράζοντας Ελλάδα αγοράζουν Ευρώπη σε χαμηλή τιμή αφού υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα re-rating.
Θεωρούν ότι το πολιτικό πρόβλημα έχει ξεπεραστεί, η Ελλάδα είναι ξανά σε πρόγραμμα, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος GRexit, ενώ αναμένεται επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες αύξησης της έκθεσης των επενδυτών αυτών για ελληνικές μετοχές.
Έτσι υπάρχουν πλέον πολλοί που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και θεωρούν πως μακροπρόθεσμα το ΧΑ θα δει ακόμα καλύτερες μέρες, ενώ λόγω των παραπάνω εξηγούν και το γιατί το ΧΑ δεν υποχωρούσε ακόμα και τις ημέρες που η Κυβέρνηση δεν υπέγραφε συμφωνία και δήλωνε ότι θα ξε-ψηφίσει τα μέτρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης