Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Χαμένη από το Brexit η ΕΕ, αλλά η Βρετανία θα ζημιωθεί περισσότερο

Villeroy (ΕΚΤ): Χαμένη από το Brexit η ΕΕ, αλλά η Βρετανία θα ζημιωθεί περισσότερο
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας αναφέρθηκε έμμεσα και στην ανάγκη μεταφοράς του μηχανισμού εκκαθάρισης συναλλαγών (ύψους 800 δισ. ευρώ ημερησίως) από το Λονδίνο 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σίγουρα χαμένη από την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και εκτελεστικό μέλος της Ε.Κ.Τ., κ. Francois Villeroy, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το νησί θα υποφέρει περισσότερο από την επιλογή του.
Μιλώντας ε εκδήλωση στο Παρίσι για το μέλλον των παγκόσμιων χρηματαγορών, ο ανώτατος τραπεζίτης προειδοποίησε τους Ευρωπαίους «να μην εξαντλήσουν όλη τους την ενέργεια στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη» εντός του μπλοκ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε έμμεσα και στην ανάγκη μεταφοράς του μηχανισμού εκκαθάρισης (χρηματιστηριακών) συναλλαγών (ύψους 800 δισ. ευρώ ημερησίως) από το Λονδίνο
«Δεν μπορούμε λογικά να αναμένουμε ότι αυτές οι παγκόσμιες υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών θα λαμβάνουν υπόψη, κατά τη λειτουργία και τη διαχείριση των κινδύνων, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, πέρα από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της δικής τους δικαιοδοσίας», ανέφερε όλο νόημα.
Ο κ. Villeroy μίλησε και για ένα δεύτερο σημαντικό θέμα, την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η δημιουργία μιας«"Ένωσης Χρηματοδότησης για Επενδύσεις και Καινοτομία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η ανάγκη για μια τέτοια Ένωση προέρχεται, τόσο από αδυναμία όσο και από ευκαιρία.
Η αδυναμία είναι ότι η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει συνεχή οικονομικό κατακερματισμό.
Αλλά η δυνατότητα έγκειται στους άφθονους πόρους: η αποταμίευση υπερβαίνει τις επενδύσεις κατά 350 δισ. ευρώ ετησίως στην Ευρωζώνη, η οποία υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.
Ως εκ τούτου, ένας προφανής τρόπος για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. είναι να κατευθύνουμε καλύτερα τις άφθονες οικονομίες μας προς την κατεύθυνση της διασυνοριακής χρηματοδότησης επενδύσεων και καινοτομίας.
Ως εκ τούτου, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επίμονη "επενδυτική κρίση" που ακολούθησε την οικονομική κρίση - το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ παραμένει κάτω από την αξία της στις αρχές του αιώνα, ανερχόμενη στο 20% το 2016 σε σύγκριση με 22% το 2000-2005», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης