Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η ρυθμιστική αρχή της Κίνας ζητά από τις τράπεζες να ελέγξουν την έκθεσή τους στις Dalian Wanda, Fosun, HNA και Anbang

FT: Η ρυθμιστική αρχή της Κίνας ζητά από τις τράπεζες να ελέγξουν την έκθεσή τους στις Dalian Wanda, Fosun, HNA και Anbang
Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τη χρήση μεθόδων χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου
Η Ρυθμιστική Αρχή των τραπεζών της Κίνας κάλεσε τις κινεζικές τράπεζες να ελέγξουν τον "συστημικό κίνδυνο" που παρουσιάζουν οι "μεγάλες επιχειρήσεις" που εμπλέκονται σε αγορές περιουσιακών στοιχείων εκτός Κίνας, μια κίνηση που έστειλε σημαντικά χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών ορισμένων από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Κίνας αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial TImes.
Οι μετοχές εισηγμένων εταιρείες που ελέγχονται από την Dalian Wanda, την Fosun International και του ομίλου HNA σημείωσαν σημαντική πτώση όλες την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, καθώς τα νέα της σειράς διαδόθηκαν γρήγορα μέσω των αγορών.
Ένας ανώτερος τραπεζίτης στο Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Τραπεζικής Ρύθμισης της Κίνας είχε δώσει οδηγίες στις τράπεζες να εξετάσουν τις εκθέσεις τους έναντι αυτών των τριών εταιρειών και της μη εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρίας Anbang.
Οι παραπάνω εταιρείες συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών φατριών, γεγονός που υποδηλώνει μια ευρεία καταστολή από το Πεκίνο και υπογραμμίζοντας την αποφασιστική απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος να αντιμετωπίσει τους κινδύνους σταθερότητας που δημιουργεί η χρήση μη συμβατικών τακτικών χρηματοδότησης για εξαγορές.
Οι μετοχές της Fosun και της μονάδας υγειονομικής περίθαλψης Shanghai Fosun Pharmaceutical σημείωσαν πτώση κατά 5,8% και 6,2% αντίστοιχα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η μετοχή του Ομίλου HNA σημείωσε πτώση 7,5%. Στο χρηματιστήριο του Shenzhen, η Wanda Film Holdings - η μόνη εισηγμένη μονάδα του ομίλου Dalian Wanda - κατέγραφε πτώση 9,9% όταν σταμάτησε η διαπραγμάτευσή της.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Fosun και της Wanda σημείωσαν μεγάλη άνοδο.
Οι αποδόσεις της πενταετούς ομολογιακής έκδοσης 1,4 δισ. δολαρίων της Fosun που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017 αυξήθηκε στο 5,72% την Πέμπτη 22 Ιουνίου από 4,76% χθες.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τη χρήση μεθόδων χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου.
Η κίνηση της ρυθμιστικής αρχής έρχεται μετά την κράτηση νωρίτερα αυτό το μήνα του Wu Xiaohui, επικεφαλής της Anbang.
Η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας και οι ριψοκίνδυνες αγορές περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό προσέλκυσαν την ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών, εν μέσω ανησυχιών για την ταχεία εκροή κεφαλαίων από την Κίνα το 2016.
Ο Liu Zhiqing, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος κινδύνου της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών της Κίνας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 ότι η υπηρεσία του ανησυχεί για τον «συστημικό κίνδυνο ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων» και εάν ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων τραπεζών της Κίνας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Zhou Xiaochuan είπε ότι "η εμπειρία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μας λέει ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε υγιείς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να αποφευχθούν οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε φαινόμενα όπως η μεγάλη μόχλευση, τα χαμηλά ίδια κεφάλαια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. "
Οι ανησυχίες για την υγεία του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν γίνει αλληλένδετες με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ φατριών ερίζουν για τον έλεγχο της επόμενης ηγεσίας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης