Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί ο άξονας Merkel - Macron να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση; - Κίνδυνοι και προσδοκίες

Μπορεί ο άξονας Merkel - Macron να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση; - Κίνδυνοι και προσδοκίες
Θα στηρίξει Macron στην πράξη η Merkel ή απλώς θολώνει τα νερά;
Μετά από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ετών που άλλαξαν τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έφεραν στο χείλος της διάλυσης, μια νέα σελίδα ανοίγεται.
Οι αλλεπάλληλες και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν οδηγήσει την Ε.Ε. σε αδρανοποίηση, ωστόσο ο περιορισμός της δυναμικής των αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών κινημάτων, αφήνει πλέον το περιθώριο για την ανάληψη δράσης, έστω και καθυστερημένα.
Μετά την εκλογή του Emmanouel Macron στην προεδρία της Γαλλίας, στήνεται εκ νέου ο γαλλογερμανικός άξονας, με γνώμονα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την Ε.Ε προς το καλύτερο, τουλάχιστον όπως το ορίζουν η καγκελάριος Merkel και ο νέος «μεταρρυθμιστής» πρόεδρος της Γαλλίας.
Σύμμαχό τους αποτελεί και η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Το σχέδιο Μerkel - Macron για την Ε.Ε.

Ταμείο για την άμυνα, ευρωπαϊκή εισαγγελία και ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου Merkel - Macron για την επόμενη μέρα της Ε.Ε. σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για σχέδια τα οποία μέχρι πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν αδιανόητα.
Άλλωστε με δηλώσεις της η καγκελάριος Merkel άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών και έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Μια ημέρα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η Merkel εξέφρασε τη στήριξή της στον Macron, προειδοποιώντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Die Zeit, το σχέδιο Macron για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη προβλέπει τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων και τη χορήγηση βοήθειας σε περιπτώσεις ανάγκης.
«Πίσω από αυτά κρύβεται η ιδέα μέσω ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης να έρθει ξανά περισσότερη οικονομική ανάπτυξη σε ασθενείς χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα του Αμβούργου.

Προσδοκίες και κίνδυνοι

Οι προσδοκίες για τη συνεργασία Merkel - Macron είναι αυξημένες, ωστόσο στην πράξη θα φανεί αν η Γερμανία πήρε το μάθημά της από την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Το ερώτημα είναι αν είναι διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα πίσω προς όφελος μιας όσο δυνατόν καλύτερης και πιο δίκαιης λειτουργίας της Ε.Ε. ή αν απλώς θέλει να θολώσει τα νερά και να τονώσει την ενότητα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Όπως σχολιάζουν εύστοχα οι Financial Times, η καγκελάριος αναλαμβάνει ένα σοβαρό πολιτικό ρίσκο με αυτή τη στάση, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
O Macron από την πλευρά του θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι δεν θα αποτελέσει έναν νέο Sarkozy, δηλαδή έναν υπάκουο σύμμαχο του Βερολίνου, ο οποίος θα υπηρετεί πιστά τα σχέδια της καγκελαρίας, με τη Γαλλία και την Ε.Ε. να παραμένουν σε δεύτερη μοίρα.
Την ίδια ώρα, είναι πολύ νωρίς για να κριθούν οι ηγετικές του ικανότητες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά του, ιδιαίτερα όσον αφορά την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, για τις οποίες έχει δεσμευθεί, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%.
Και όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική κυβερνητική κρίση, προτού καλά καλά προλάβει να αναλάβει καθήκοντα.
Παράλληλα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του εφησυχασμού, λόγω της ευφορίας από τη νίκη Macron και την ήττα της ακροδεξιάς Le Pen στις προεδρικές εκλογές (με την αποχή να σπάει κάθε ρεκόρ) αλλά και τη σχετική ύφεση του φαινομένου της ενίσχυσης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων.
Ωστόσο η ηγεσία της Ε.Ε. δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κινήματα παραμονεύουν στη γωνία για το επόμενο στραβοπάτημα.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης