Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Τα πέντε γραφήματα που έχουν σημασία για τους επενδυτές

Financial Times: Τα πέντε γραφήματα που έχουν σημασία για τους επενδυτές
Πού πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι αγορές
Σε ανάλυση τους για τις προοπτικές των αγορών, σε δημοσίευμά του οι Finacial Times κάνουν λόγο για τα πέντε γραφήματα που έχουν σημασία για τους επενδυτές και κάνουν λόγο για τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, το μήνυμα Carney για τα επιτόκια της BOE, την ιστοιμία ευρώ/στερλίνας, τη σημασία της απόδοσης του 10ετους αμερικανικού ομολόγου και τις ομοσπονδιακές εισπράξεις φόρου εισοδήματος στις ΗΠΑ.

Τί σηματοδοτεί το spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων

Tο spread μεταξύ των γερμανικών και των ιταλικών ομολόγων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια δείκτης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη.
Στο ξεκίνημα του 2017 οι επενδυτές εμφανίζονταν επιφυλακτικοί, εκφράζοντας ανησυχίες για την προοπτική πολιτικής αστάθειας λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ενδεχομένως την Ιταλία.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου αυξήθηκαν ανάλογα.
Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τάση αυτή αντιστράφηκε, με το spread μεταξύ των γερμανικών και των ιταλικών δεκαετών ομολόγων να επιστρέφει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, αφού η απειλή της επικράτησης ακορδεξιών κομμάτων στις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία αποφεύχθηκε.
Παράλληλα η προοπτική πρόωρων εκλογών στην Ιταλία υποχώρησε μετά την απόφαση από το κοινοβούλιο της χώρας για την κατάθεση νομοσχεδίου για την εκλογική μεταρρύθμιση, ενώ οι αγορές αναμένουν τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου, με το πιθανό αποτέλεσμά τους να θεωρείται φιλικό προς τις αγορές.
Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης έχουν επίσης αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές της και το ΔΝΤ, εκμηδένισε τις πιθανότητες για αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα.
Σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 το spread των ιταλικών με τα γερμανικά ομόλογα ήταν 166 μονάδες βάσης, από τα υψηλά των 211,4 μονάδων βάσης για το 2017 στα μέσα Απριλίου, αν και ακόμα απέχει πολύ από τα χαμηλά επίπεδα στις αρχές του 2015, όταν έπεσε βρισκόταν κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται.




Το μήνυμα Carney για τα επιτόκια της BOE

Για αδύναμη αύξηση των μισθών και πιθανό πλήγμα στα εισοδήματα, καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μark Carney, τονίζοντας πως δεν είναι τώρα η ώρα να αυξηθούν τα επιτόκια.
Ο κ. Carney, σημείωσε πως αναλόγως του πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι επιχειρήσεις μπορεί σύντομα να χρειαστεί να ενεργοποιήσουν έκτακτα σχέδια.
Με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να διαπργματεύονται κάτω το επίπεδο που βρίσκονται τα επιτόκια, υπάρχει η εικασία ότι "η βρετανική οικονομία θα υποφέρει από την Brexit και ότι ενδεχομένως τα βασικά επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω", λέει ο Paul Brain, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Newton Investment Management.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η υπόθεση για ισχυρότερη ανάπτυξη φαίνεται πολύ δύσκολη λόγω των αρνητικών πραγματικών μισθών, της αβεβαιότητας για την κυβέρνηση και της μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit.
Ωστόσο προσθέτει ότι λιγότερη λιτότητα από την κυβέρνηση και το όφελος από μια ασθενέστερη λίρα θα μπορούσαν να ωθήσουν την απόδοση των διετών ομολόγων" πίσω στο βασικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμα".



Η σημασία της απόδοσης του 10ετους αμερικανικού ομολόγου

Για τους επενδυτές η μείωση της απόδοσης του 10ετους αμερικανικού ομολόγου στέλνει ένα μήνυμα συγκρατημένων προσδοκιών για το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρά σε αυστηρότερη πολιτική, ωστόσο η αγορά ομολόγων θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού διάρκειας μίας ημέρας δεν αναμένεται να υπερβαίνει το 2%.
Για τις μετοχές, οι χαμηλές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξάνουν την αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών, ιδίως για τις εταιρείες τεχνολογίας που είναι ταχέως αναπτυσσόμενες.
Σε ένα κλίμα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό, οι επενδυτές αναζητούν υψηλές αποδόσεις.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά τον Απρίλιο του 2017, όταν μειώθηκε η απόδοση των 10ετων ομολόγων.
Δεδομένης της πρόσφατης πτώσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και της μείωσης των προσδοκιών για δημοσιονομικά κίνητρα από τη διοίκηση της Trump, η απόδοση των 10ετων ομολόγων φαίνεται ότι θα περιοριστεί στα τρέχοντα επίπεδα.
Η απόδοσή του αννήλθε στο 2,6% τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια έφθασε το υψηλότερο ποσοστό στο 2,4% τον Μάιο του 2017.
Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον αμερικανικό πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις αρχές του Ιουνίου του 2017, η απόδοση των 10ετων ομολόγων παρέμεινε κάτω από το 2,2%.



Τί σηματοδοτεί η ανατίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας

Το "καλώδιο", είναι το όνομα που έχουν δώσει οι trader στο ζευγάρι στερλίνα/δολάριο στην αγορά του forex και είναι από καιρό το βαρόμετρο για τη μέτρηση του "αισθήματος" των επενδυτών για το Brexit και την κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο το δολάριο διέρχεται από μια αδύναμη φάση, οπότε το ζευγάρι ευρώ/στερλίνα είναι πιο ρεαλιστικός οδηγός για τη μέτρηση της πιθανής κατεύθυνσης της στερλίνας.
Παρόλο που η στερλίνα έχει σημείωσει τρία ράλι έναντι του ευρώ τους τελευταίους μήνες - Δεκέμβριος, Φεβρουάριος και Απρίλιος - αποδυναμώθηκε τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2017 και βρίσκεται στο μέσο της μεγάλης υποχώρησή της στις αγορές συναλλαγμάτος μέσα στο 2017.
Οι αντιθέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης, σχετικά με την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ισχύ, ενισχύουν το ευρώ έναντι της στερλίνας.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ιστοτιμία ευρώ/στερλίνας θα διαμορφωθεί στις 90 πέννες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με μερικούς, όπως ο Julius Baer, να αναμένει την ισοτιμία μακροπρόθεσνα να διαμορφωθεί στις 92 πέννες.
Η Citigroup συστήνει το άνοιγμα θέσεων long στο ευρώ.



Οι ομοσπονδιακές εισπράξεις φόρου εισοδήματος αυξάνουν το φόβο ύφεσης για την αμερικανική οικονομία

Η άνοδος των καταναλωτικών αγορών στις ΗΠΑ, έδωσε ελπίδες στους επενδυτές μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει ιστορικά υψηλά σχεδόν κάθε ημέρα, καθώς οι επενδυτές ότι θα αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ από το υποσχεμένο πακέτο φορολογικών περικοπών και φορολογικών κινήτρων του Προέδρου Donald Trump.
Στο ράλι συμμετέχουν και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Ο δείκτης MSCI EM καταγράφει φέτος κέρδη 20%.
Οι επενδυτές πιστεύουν ότι, όπως και στο παρελθόν, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ θα είναι και πάλι ισχυρός μοχλός των εξαγωγών και των εταιρικών κερδών (αν και φαίνονται εξίσου σίγουροι ότι ο κ. Trump δεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του για προστατευτικές εμπορικές πολιτικές).
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.
Η Stephanie Pomboy στέλεχος της εταιρίας Συμβούλων Επενδύδεων MacroMavens, προειδοποιεί ότι η αμερικανική οικονομία κινείται προς την ύφεση.
Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων της, οι ομοσπονδιακές εισπράξεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Σε μια συσσωρευμένη 12μηνη συγκριτική σύγκριση, αυτό το "ασυμβίβαστο μέτρο", όπως το ονομάζει, ήταν αρνητικό για πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες. Όχι και το πιο ισχυρτό αποδεικτικό στοιχείο για αύξηση των εξαγωγών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης