Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ο Macron δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία - Οι Γάλλοι συμφωνούν;

tags :
Deutsche Welle: Ο Macron δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία - Οι Γάλλοι συμφωνούν;
Το στοίχημα για τον νέο πρόεδρο είναι η τακτική που θα ακολουθήσει και η ικανότητά του να αποφύγει την ανοιχτή σύγκρουση στους δρόμους
Ο Em. Macron, ο μεγάλος νικητής και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα με πρώτη την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό; διερωτάται σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle υποστηρίζοντας ότι η «γαλλική κοινωνία ήταν έτοιμη για τον Macron όχι όμως και για τις μεταρρυθμίσεις του».
«Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από την εντυπωσιακή επικράτηση του Macron με τα ποσοστά δημοφιλίας του παραμένουν υψηλά.
Η νίκη του στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών θεωρείται βέβαιη.
Τώρα ο Macron υπόσχεται να ριχτεί στη "μάχη για περισσότερες θέσεις εργασίας» αναφέρει το δημοσίευμα.
Αλλά πώς θα τα καταφέρει;
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνησή του δεν έχει χρήματα για να μοιράσει στους ψηφοφόρους, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είναι υπερχρεωμένα και επιπλέον το Παρίσι δεσμεύεται να τηρήσει τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, κάτι που προφανώς περιορίζει τα όποια περιθώρια ελιγμών.
Όμως, ο Macron έχει ήδη ένα σχέδιο: θέλει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα και να αλλάξει τα πάντα στο σημερινό καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για την πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση της Sécurité Sociale από την καθιέρωσή της, το 1945.

Οι Γάλλοι πρωθυπουργοί που απέτυχαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις

Δεν είναι βέβαια ο πρώτος που επιχειρεί μία εκ βαθέων μεταρρύθμιση.
Το 1995 ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Alain Juppé είχε αποπειραθεί να προετοιμάσει τη Γαλλία για την παγκοσμιοποίηση, αλλά οι αντιδράσεις ήταν σαρωτικές: τα συνδικάτα απάντησαν με γενική απεργία διαρκείας, επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες τα τρένα ακινητοποιήθηκαν, τα ταχυδρομεία έκλεισαν και τα απορριμματοφόρα εξαφανίστηκαν από τους δρόμους, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί τελικά ο στρατός για να μην καταρρεύσει η χώρα.
Μετά από όλα αυτά ο Alain Juppé αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Την εποχή εκείνη ο Macron τελείωνε το σχολείο.
Δέκα χρόνια αργότερα έβλεπε έναν ακόμη πρωθυπουργό της Κεντροδεξιάς, τον Dominique de Villepin,να ακυρώνει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος είχε εξαγγείλει υπό την πίεση αντιδράσεων, και ιδιαίτερα των μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων της εποχής.
Πώς εξηγούνται όλα αυτά;
Η Youli Hamman, συνεργάτης της Γερμανικής Εταιρίας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) στο Βερολίνο, επισημαίνει ότι «οι Γάλλοι έχουν τεράστιες προσδοκίες από το κράτος, περιμένουν να τους προστατεύσει και αντιδρούν πολύ γρήγορα, αλλά και με έντονη συναισθηματική φόρτιση όταν εξαγγέλλονται αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κοινωνικές παροχές».
Ο Macron έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες θέλει να περάσει έξι νομοσχέδια για την αναμόρφωση του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Τα πιο ριζοσπαστικά συνδικάτα αντιδρούν και έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις για την προσεχή Δευτέρα.
Κι όμως, αυτή τη φορά η Γαλλία έχει μία πραγματικά ευκαιρία να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει η Hamman.
«Γενικά, όλοι στη Γαλλία- και τα συνδικάτα βεβαίως- έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις" υποστηρίζει.
"Λίγοι είναι εκείνοι που προσδοκούν να διατηρήσουν τη σημερινό στάτους κβο, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας».
Τον Macron φαίνεται να ευνοούν και οι τεκτονικές κινήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες δεκαετίες στο "στρατόπεδο" των συνδικάτων.
Η επιρροή του άλλοτε πανίσχυρου ριζοσπαστικού CGT φαίνεται να φθίνει, ενώ το μετριοπαθές CFDT στηρίζει τον νέο πρόεδρο.
Άλλωστε δικαιούται να ισχυριστεί ότι εκλέγεται με ισχυρή μεταρρυθμιστική εντολή.
Αλλά το στοίχημα για τον νέο πρόεδρο είναι η τακτική που θα ακολουθήσει και η ικανότητά του να αποφύγει την ανοιχτή σύγκρουση στους δρόμους, εκτιμά η Hamman.
«Το κλειδί της επιτυχίας είναι η επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τον κόσμο.
Αν μη τι άλλο, η Εθνοσυνέλευση φαίνεται να υποστηρίζει τον Macron και την κυβέρνησή του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης