Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Οι τρεις πιθανές εκδοχές από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Goldman Sachs: Οι τρεις πιθανές εκδοχές από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Το πρώτο σενάριο είναι το νησί να παραμείνει εντός της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης
Τις τρεις πιθανές εκδοχές των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου παραθέτει η Goldman Sachs, στον απόηχο του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναστείλει –προς το παρόν– την πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το πρώτο σενάριο είναι το νησί να παραμείνει εντός της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, κάτι που όμως θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των συγκυβερνόντων DUP για «σκληρά σύνορα» ανάμεσα σε Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
Η συμμετοχή σε μια τελωνειακή ένωση θα διατηρούσε το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ του Βασιλείου και της ηπείρου (συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας).
Εξάλλου, δεδομένου ότι οι «κανόνες καταγωγής» δεν απαιτούνται εντός της τελωνειακής ένωσης (αντίθετα με την περίπτωση εντός μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών), δεν θα χρειαζόταν διοικητικοί ή συνοριακοί έλεγχοι για την παρακολούθηση αυτών των κανόνων.
Το δεύτερο σενάριο είναι το νησί να συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ε.Ε. των 27.
Αυτό θα συνεπαγόταν επίσης μη επιβολή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές με τςι ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι απίθανο να οριστικοποιηθεί πριν από το 2019 και οι μη δασμολογικοί φραγμοί θα εξακολουθούν να επηρεάζουν το εμπόριο βασικών βιομηχανιών, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Τρίο σενάριο, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, είναι η πρωθυπουργός Theresa May να απευθύνει έκκληση για στήριξη στα κόμματα της βρετανικής βουλής.
Αυτό όμως θα ανάγκαζε την κα May να διαπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» της, που ήταν το σήμα κατατεθέν κατά την προεκλογική της προσέγγισης στις διαπραγματεύσεις της Brexit.
Μία από αυτές τις γραμμές είναι η διαφυγή από τη δικαιοδοσία της
Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αλλά και ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας (με την Ε.Ε.) των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης