Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Εκτεταμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες σε Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία το 2017

ΕΕ: Εκτεταμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες σε Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία το 2017
Η Κύπρος αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, καθώς εξήλθε με επιτυχία από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης το 2016
Εκτεταμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες διαπιστώνει για το 2017 σε Βουλγαρία, η Κύπρο, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία και Πορτογαλία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω σχετικής του έκθεσης, καλώντας τις παραπάνω χώρες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος στα δημοσιονομικά τους.
Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο διαπιστώνει πως:
- Η Ιταλία και η Κροατία βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών από το 2014.
- Η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες από το 2015.
- Η Κύπρος αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, καθώς εξήλθε με επιτυχία από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης το 2016.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία να σχεδιάσουν «φιλόδοξη πολιτική» στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων του 2017.
Τον Μάιο του 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την άποψη της Επιτροπής ότι υπάρχουν υπερβολικές ανισορροπίες σε αυτά τα έξι κράτη μέλη και υπογράμμισε ότι «η διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι πλήρης».
Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει κινήσει διαδικασία υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών για οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες.
Επίσης, τον ίδιο μήνα έκρινε ότι τα μέτρα που προτάθηκαν από την Ιταλία, την Κύπρο
και την Πορτογαλία ήταν επαρκεί, ακόμη και αν «δεν υπήρχαν λεπτομερή χρονοδιαγράμματα σχετικά με την έγκριση και εφαρμογή τους, κάτι που περιορίζει την αξιοπιστία τους».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης