Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα Παράγει – Η έρευνα του ΙΟΒΕ για τη μεταποίηση - Ποιοι την «φρενάρουν»

Η Ελλάδα Παράγει – Η έρευνα του ΙΟΒΕ για τη μεταποίηση - Ποιοι την «φρενάρουν»
«Η μεταποίηση είναι μέρος της λύσης»…
Η Ελλάδα παράγει.
Το μήνυμα αυτό στέλνει έρευνα του ΙΟΒΕ με την οποία περνά από «ακτινογραφία» το κλάδο της μεταποίησης όπως τις δυνατότητες της, που μπορεί να φθάσει και ποιοι την εμποδίζουν;
Η συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 8% του ΑΕΠ και μπορεί να φθάσει στο 15% συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απασχόληση.
Ο αριθμός των απασχολουμένων στη μεταποίηση ήταν 358.000 το 2016 από 615.000 εργαζόμενους το 2001.
Πριν το 2008 η απασχόληση στην εγχώρια μεταποίηση κατέγραφε μείωση της τάξης του 2,3% ενώ με την εκδήλωση της κρίσης η πτώση ανήλθε στο 3,4% επιταχύνοντας τη μείωση της απασχόλησης.
Η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης την τελευταία πενταετία «άγγιξε» κατά μέσο όρο τα 23,2 δις ευρώ το χρόνο με καλύτερη χρονιά να αναδεικνύεται το 2013 καθώς η αξία των εξαγωγών ξεπέρασε τα 24 δισ. ευρώ.
Η μεταποίηση συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος από 42 δισ. ευρώ το 2008 μειώθηκε στα 24 δις ευρώ το 2016.
Την περίοδο 2008 -2016 οι εξαγωγές μεταποιητικών προϊόντων στην Ελλάδα αποτελούσαν κατά μέσο όρο πάνω από το 87% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της χώρας.
Χάρη στη μεταποίηση, ο δείκτης εξαγωγών προς εισαγωγές από 31% το 2009 ανήλθε στο 56% το 2013.
Το διάστημα της κρίσης εντάθηκε η διεύρυνση των προορισμών των εξαγωγών του μεταποιητικού τομέα τουλάχιστον μέχρι το 2012 (μόλις το ¼ της αξίας των εξαγωγών ήταν προς 15 χώρες της Ε.Ε. που δηλώνει μια διεύρυνση της κατανομής των εξαγωγών με συνέπεια μικρότερο ρίσκο.
Οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προσανατολισμοί είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Κύπρος και οι ΗΠΑ.
Για το 2008 και 2016 το βασικό εξαγωγικό προϊόν της μεταποίησης αποτελούν τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με τα τρόφιμα και τα βασικά μέταλλα να ακολουθούν.
Την 1η πεντάδα συμπληρώνουν τα χημικά προϊόντα καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα με χαμηλότερα ωστόσο μερίδια.
Πάντως, το 2000 το 1ο σε εξαγωγές προϊόν μεταποίησης ήταν τα είδη ένδυσης, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το 2016 ξεχωρίζουν τα τρόφιμα και τα βασικά μέταλλα των οποίων η αξία ξεπερνά τα 3,2 δις ευρώ και τα 2,5 δις ευρώ αντίστοιχα.
Ο δείκτης κόστους εργασίας στο εγχώριο μεταποιητικό τομέα είναι διαχρονικά χαμηλότερος κατά μέσο όρο κατά 8 μονάδες σε σύγκριση με το κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.

Η μεταποίηση στο ΑΕΠ

Το 31% του ελληνικού ΑΕΠ οφείλεται στην μεταποίηση δίνοντας 55 δισ ευρώ. Για κάθε 1 εκατομμύριο κύκλου εργασιών της μεταποίησης , στην απασχόληση της Ελλάδας προστίθενται 22 θέσεις εργασίας.
Για κάθε θέση εργασίας στην μεταποίηση δημιουργούνται συνολικά στην οικονομία 3,5 θέσεις.
Το συνολικό κοινωνικό προϊόν της μεταποίησης (μισθοί, φόροι, εισφορές, σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) υπερβαίνει τα 31,6 δις ευρώ.
Η μεταποίηση προσφέρει 37,4% υψηλότερους μισθούς από ότι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας. Στην μεταποίηση οφείλεται η παραγωγή του 50% του προϊόντος (ΑΕΠ) της Στερεάς Ελλάδας, το 46% του προϊόντος της Πελοποννήσου και το 37% του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας,

Το θετικό σοκ της μεταποίησης και τα οφέλη για την Οικονομία.

Με βάση τη έρευνα του ΙΟΒΕ και σε ένα υποθετικό σενάριο επιστροφής της μεταποίησης το 1995 θα είχαμε αύξηση κατά 7,2 δις. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ . Η απασχόληση θα αυξανόταν συνολικά κατά 163.000 θέσεις εργασίας ή 4,1% εκ των οποίων οι 34.000 θέσεις εργασίας θα ήταν άμεσες.
Τα έσοδα του δημοσίου θα αυξάνονταν συνολικά κατά 1,5 δις ευρώ ή το 0,8% του ΑΕΠ.
Ακόμη, θα δημιουργείτο επιπλέον κοινωνικό προϊόν στην οικονομία ύψους 4,2 δισ ευρώ συνολικά 2,4% του ΑΕΠ εκ των οποίων το 1 δισ ευρώ άμεσα από την μεταποίηση.

Ποιοι «φρενάρουν» την μεταποίηση

Η απουσία πολιτικής και στρατηγικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις την βάζουν στο περιθώριο φέρνοντας εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη της.
Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βιοχάλκο και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας « Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» κατά την παρουσίαση της έρευνας ανέφερε ότι η μεταποίηση στην Ελλάδα είναι ένας ζωντανός τομέας της οικονομίας , που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για τη μετάβαση σε ένα νέο, πιο υγιές παραγωγικό μοντέλο με θέσεις εργασίας και ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης