Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Banco Popular σε «Ba1» - Επιβεβαίωσε την Banco Santander

Η Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Banco Popular σε «Ba1» - Επιβεβαίωσε την Banco Santander
Χθες, η Banco Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ...
«Ασανσέρ» έχει γίνει η βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ταλανιζόμενης Banco Popular, καθώς, δύο ημέρες αφότου η Moody’s την υποβάθμισε (σε «Β2», από «Ba3») εξαιτίας του διαφαινόμενου bail in, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση (για τις καταθέσεις) σε «Ba1», από «B2» (με θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης).
Τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα αναβαθμίστηκαν επίσης, από «B3» σε «Ba1».
Την ίδια στιγμή, η Moody’s επιβεβαίωσε σε «Α3» και «Baa2» την αξιολόγηση για τις καταθέσεις και τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της Banco Santander (με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης), η οποία εξαγόρασε την προβληματική Popular.
Χθες, η Banco Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ε.Κ.Τ., «στις 6 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρινε πως η Banco Popular Espanol καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ως εκ τούτου, η Ε.Κ.Τ. αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το S.R.B., το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.
H S.R.B. έκρινε πως η εκκαθάριση της τράπεζας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και υιοθέτησε το πρόγραμμα εκκαθάρισης».
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες, εν μέσω φόβων κατάρρευσης.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μόνο εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular έφτασαν το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ενώ, πριν τα παραπάνω, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης