Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με πολυνομοσχέδιο «express» ή τροπολογίες έως τις 9/6 κλείνει τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση, με στόχο δόση 9,5 δισ.

Με πολυνομοσχέδιο «express» ή τροπολογίες έως τις 9/6 κλείνει τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση, με στόχο δόση 9,5 δισ.
Αύριο θα συνεδριάσει για τις λεπτομέρειες η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης...
Πολυνομοσχέδιο – «express» ή τροπολογίες με όλα τα προαπαιτούμενα και τις εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φέρνει η κυβέρνηση, οι οποίες και θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές οι οποίες μίλησαν στο bankingnew.gr, οι τροπολογίες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την Παρασκευή 9 Ιουνίου με στόχο όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 9,5 δις ευρώ.
Άριστα πληροφορημένες κοινοβουλευτικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο «εάν ο όγκος και τα υλικά των προαπαιτούμενων είναι μικρός, αυτά να έρθουν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών που θα ενταχθούν σε "κυρώσεις" - είδος νομοθέτησης», που βρίσκονται ήδη στη Βουλή.
Όμως, από το υπουργείο Οικονομικών οι εκτιμήσεις είναι ότι τα κείμενα των προαπαιτουμένων θα είναι τέτοια σε όγκο που θα απαιτηθεί να υπάρξει αυτόνομο νομοσχέδιο. 
Αύριο θα συνεδριάσει για τις λεπτομέρειες η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα όπως έγραψε το bankingnews.gr επί δύο και πλέον ώρες ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έκαναν αναλυτική ενημέρωση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα όσα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αλλά και την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.
Επιπλέον, ενημέρωσαν για όλες τις εκκρεμότητες και τις λεγόμενες «ουρές» που πρέπει να ψηφιστούν, ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές να είναι στην Αθήνα και σε ετοιμότητα για τις σχετικές επιτροπές και την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.
Στην ενημέρωση μετείχαν οι τρείς Αντιπρόεδροι της Βουλής προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τρείς Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφροδίτη θεοπεφτάτου, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε η Διευθύντρια του Πολιτικού του Γραφείου Ιωάννα Πεππέ.

Ποια είναι τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκκρεμότητες υπάρχουν για τα εξής προαπαιτούμενα:

• Στον επανυπολογισμό και την επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).
Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ώς τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.

• Στη νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

• Στις ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς και την προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Στην επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.

• Σε διάφορες εκκρεμότητες με το Ελληνικό, όπως η επίλυση ζητημάτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, η οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνων στην Αττική και ο ορισμός ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.

• Σε ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

• Στο δελτίο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Η «απάντηση» από πηγές του ΥΠΟΙΚ

Ως «ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα περί κατάθεσης πολυνομοσχεδίου (περισσότερα εδώ) για το κλείσιμο των εκκρεμών προαπαιτουμένων, διαψεύδοντας έτσι τη σχετική φημολογία.
Οι πηγές διαψεύδουν τις αναφορές ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε κατά την σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναζητά μία ​«​καλή λεκτική διατύπωση​ ή -και την κατάλληλη φρασεολογία​"» κ.o​.​κ. για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση (QE),​ προβαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς τα ως παντελώς ανυπόστατα.
«Ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό να λέει, κατά την ίδια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτουμένων», αναφέρουν.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
(Πρώτη ενημέρωση 18:10, 7 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης