Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μετοχές του FTSE 25 με υψηλό p/e - Οι εκτιμήσεις για το 2017 και τα διαγράμματα που «φρενάρουν» τους αγοραστές

Οι μετοχές του FTSE 25 με υψηλό p/e - Οι εκτιμήσεις για το 2017 και τα διαγράμματα που «φρενάρουν» τους αγοραστές
Σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύεται η Coca Cola, σε υψηλά δεκαετίας η Τιτάν και ο ΟΠΑΠ σε υψηλά τριών ετών 
Διαγράμματα αλλά και αποτιμήσεις που ίσως και να αποτρέπουν τους αγοραστές διαθέτουν μετά το ράλι των τελευταίων μηνών αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αναλυτές σχολιάζουν πως τα νούμερα του 2016 δίνουν υψηλό p/e αλλά και του 2017 να δει κάποιος, που αυτά έχουν τώρα σημασία, οι εκτιμήσεις δεν κάνουν λόγο για μεγάλη βελτίωση κερδών, επομένως και με βάση την εκτιμώμενη αυτή κερδοφορία έχουν υψηλό πάλι p/e.
Για κάποιες πρέπει κάποιος να στραφεί στις εκτιμήσεις του 2018 και εκεί ίσως βρει καλύτερα νούμερα.
Η αισιοδοξία μπορεί να πηγάζει από την εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας θα βελτιωθεί και ίσως πάνε καλύτερα από τις εκτιμήσεις οι επιχειρήσεις, αν και για κάποιες περιπτώσεις η άποψη αυτή είναι εξαιρετικά αισιόδοξη.
Από την άλλη, αν κάποιος προσεγγίζει τις μετοχές με την τεχνική ανάλυση και κοιτάξει τα διαγράμματα πολλά βρίσκονται σε υψηλά αρκετών ετών με εκπληκτική ανοδική κίνηση που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους αγοραστές.
Βέβαια, κάποιες μετοχές ήταν ακραία υποτιμημένες και δικαιολογούσαν την άνοδο, ενώ κάποιες με νέα δημιούργησαν μία υπερβολή.
Για μερικούς αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν τα διαγράμματα, αναφέρουν πως κάπως θα πρέπει να εκτονωθεί αυτή η κίνηση είτε με διόρθωση είτε με συσσώρευση προκειμένου να «χωνευτούν» τα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί.
Όμως η αγορά δείχνει πως δύσκολα διορθώνει και πολλοί ξένοι που έμειναν πίσω χάνοντας μέρος της κίνησης δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Άρα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μια πλάγια κίνηση είναι το επικρατέστερο σενάριο μέχρι να έρθουν νέοι καταλύτες στο προσκήνιο.
Ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης της Δυναμικής Χρηματιστηριακής, Απόστολος Μάνθος, σημείωνε στο εβδομαδιαίο του τεχνικό σχόλιο, πως «στα επιμέρους βαριά χαρτιά πλην τραπεζών αυτό που διαφαίνεται από τεχνικής απόψεως είναι μια ανοδική κόπωση, καθώς κάποια από αυτά έχουν προσεγγίσει τιμές του 2007 – 2008, όπως η Motor Oil και ο ΤΙΤΑΝ ενώ κάποια άλλα γράφουν ιστορικά υψηλά όπως η 3Ε και τα Jumbo δίχως μέχρι τώρα να έχει «μαζευτεί» το τοπίο στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας».
Βάσει αποτελεσμάτων χρήσης 2016, οι μετοχές των Lamda Development, Ελλάκτωρ και Viohalco, εμφάνισαν ζημιές και επομένως δεν έχουν p/e.
Το θετικό είναι ότι κατάφεραν να μειώσουν τις ζημιές σε σύγκριση με το 2015 πλην της Ελλάκτωρ που λόγω προβλέψεων είχε μεγάλες ζημιές.
Η Euroxx περιμένει για την Ελλάκτωρ 12 εκατ. ευρώ κέρδη το 2017 τα οποία αν επιβεβαιωθούν θα δίνουν υψηλό p/e.
Η ΕΧΑΕ είχε οριακή κερδοφορία το 2016 και σημαντικά μειωμένη με την εξίσου χαμηλή του 2015.
Με p/e 216 το βλέμμα στρέφεται στις εκτιμήσεις για το 2017 και το 2018.
Το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν ικανοποιητικό, αλλά ο τζίρος από στο δεύτερο τρίμηνο έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Η Beta γα παράδειγμα περιμένει κέρδη ανά μετοχή το 2017 0,15 ευρώ που δίνουν p/e 35 φορές, ενώ με τα κέρδη του 2018 θα παίζει με 20 φορές.
Στο 52 είναι ο πολλαπλασιαστής κερδών του ΟΛΠ και στις 35 φορές του ΟΤΕ.
Η IBG περιμένει λιγότερα κέρδη το 2017 άρα το p/e δεν θα βελτιωθεί.
Η Grivalia με p/e 33 αναμένει το 2017 η Euroxx ίδια κερδοφορία με αυτήν του 2016 (26,4 εκατ. ευρώ) επομένως ούτε εδώ αναμένεται βελτίωση.
Βελτίωση θα μπορούσε να υπάρξει στην αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων αν βελτιωθεί η οικονομία και αυξηθεί η ζήτηση στον κλάδο.
Η Coca Cola που διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά έχει p/e περίπου 28 φορές και το 2017 αναμένεται κάποια βελτίωση με βάσει τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγω για καθαρά κέρδη 427 εκατ. ευρώ από 343 εκατ. ευρώ το 2016.
Οριακή βελτίωση περιμένει για την Σαράντης το 2017 η IBG, ο οποίος σήμερα διαπραγματεύεται 22 φορές τα κέρδη του 2016 (19,2 εκατ. ευρώ).
Για τον ΟΠΑΠ η ίδια χρηματιστηριακή περιμένει οριακά μικρότερη κερδοφορία το 2017 έναντι των 170 εκατ. ευρώ που είχε το 2016 και με βάση αυτή την κερδοφορία έχει p/e 18 φορές.
Η Τιτάν διαπραγματεύεται σε υψηλά δεκαετίας με p/e 16 φορές και με την IBG να περιμένει χαμηλότερη κερδοφορία το 2017.
Στον αντίποδα πολλές μετοχές τόσο της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και της μεσαίας ή της μικρής διαπραγματεύονται με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Folli Follie κ.α.)

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης