Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ανοίγει η αυλαία για τις βουλευτικές εκλογές με τους Γάλλους της Πολυνησίας που ψηφίζουν 3-4/6

tags :
Le Monde: Ανοίγει η αυλαία για τις βουλευτικές εκλογές με τους Γάλλους της Πολυνησίας που ψηφίζουν 3-4/6
Στις κάλπες θα προσέλθουν και οι Γάλλοι της Βόρειας, Κεντρικής, Νότιας Αμερικής και Καραϊβικής στις 3 και 17 Ιουνίου
Οι Πολυνήσιοι ψηφίζουν το Σάββατο 3 Ιουνίου (αργά το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής για το Παρίσι) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μία εβδομάδα πριν την ψηφοφορία στη μητροπολιτική Γαλλία, όπως αναφέρει η Le Monde.
Περίπου 204.069 Πολυνήσιοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 27 υποψηφίων τους τρεις βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν το Αρχιπέλαγος στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Από τους προηγούμενους  και απερχόμενους βουλευτές της Πολυνησίας μόνο η Maina Sage (UDI) θα είναι ξανά υποψήφια.
Αντίθετα, δεν θα ξανακατέβει ο Jonas Tahuaitu (LR - Ρεπουμπλικάνοι), ούτε ο Jean Paul Tuaiva (UDI), που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια διαθεσιμότητας για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Αν και η δράση του ήταν γνωστή, έκανε έφεση και διατήρησε το βουλευτικό του αξίωμα μέχρι το τέλος της θητείας του.
Ανάμεσα στους υποψήφιους λίγοι έχουν τη στήριξη ενός εθνικού κόμματος, αλλά αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στη γαλλική Πολυνησία, όπου ψηφίζονται τοπικοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της χώρας Edouard Fritch, ο προκάτοχός του Gaston Flosse και ο ανεξάρτητος Oscar Temaru.
To εκλογικό υλικό διανεμήθηκε με αεροπλάνα στα απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού, όπου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν χωρίς να περιμένουν οι κάτοικοι και αυτά της μητροπολιτικής Γαλλίας.
Επίσης, οι Γάλλοι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική θα ψηφίσουν το Σάββατο 3 και στις 17 Ιουνίου.
Αντίθετα, στη Γουιάνα, τη Γουαδελούπη, τη Μαρτίνικα, τον Άγιο Βαρθολομαίο, το Saint Martin και το Saint Pierre et Miquelon οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 και 17 Ιουνίου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης