Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρώτη, έστω και για μία ημέρα, η Ελλάδα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας!

Πρώτη, έστω και για μία ημέρα, η Ελλάδα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας!
Πριν δύο ημέρες η Ελλάδα παρήγαγε 23 GWh, καλύπτοντας το 20% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος
Η Ελλάδα κατέκτησε την πρωτιά στην παραγωγή αιολικής ενέργειας την 29η Μαΐου 2017, καθώς οι άνεμοι φύσηξαν δυνατότερα στη χώρα μας απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη!
Πριν δύο ημέρες η Ελλάδα παρήγαγε 23 GWh, καλύπτοντας το 20% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος.
Στη δεύτερη θέση ήρθε η Δανία με 17% (15 GWh), και ακολούθησαν η Λιθουανία με 13% (4 GWh), και η Ισπανία με 9% (63 GWh).
«Αυτό που έγινε τη Δευτέρα είναι καθαρά θέμα ημέρας, τα κάναμε πλακάκια με το θεό Αίολο», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας-ΕΛΕΤΑΕΝ, Ιωάννη Τσιπουρίδη.
«Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη συγκυρία, για να μην μείνουμε όμως στη συγκυρία θα πρέπει αυτόν τον φυσικό πόρο με τον οποίο είμαστε ευλογημένοι να τον αξιοποιήσουμε.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσαμε να εξάγουμε καθαρή ενέργεια αντί να ασχολούμαστε με κατασκευή αγωγών και μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από εμπόλεμες ζώνες», δήλωσε ο δρ. Τσιπουρίδης.
Πέρα όμως από τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνονται και πολλές αντιδράσεις από πολίτες, που αντιστέκονται στη δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή τους.
Ο δρ. Τσιπουρίδης καταλογίζει σε αυτό το θέμα ευθύνες στην πολιτεία, που δεν ενημερώνει τους πολίτες, ως όφειλε.
«Η αιολική ενέργεια δεν έχει τίποτα το εξωτικό, δεν προκαλεί καμία βλάβη στον άνθρωπο και στο οικοσύστημα.
Παράγει καθαρή ενέργεια χωρίς αέριους, υγρούς και στερεούς ρύπους.
Θα μπορούσε να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, να δημιουργήσει πλεόνασμα, να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.
Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, που δεν είναι πλέον προ των πυλών αλλά εντός του σπιτιού μας.
Πρέπει να σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, τα 2/3 του οποίου προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα».
Και δεν είναι μόνο η αιολική ενέργεια την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα: Ηλιακή, γεωθερμική, βιομάζα, υδροηλεκτρική και κυματική ενέργεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κάλυψη του 100% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μπορεί να πλησιάζουμε το στόχο της κάλυψης του 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020, για την ηλεκτρική ενέργεια όμως ο στόχος είναι στο 40%, και η Ελλάδα καλύπτει σήμερα μόλις το 25-26%.
Οι ελληνικοί όμιλοι, σε αντίθεση με τους ξένους, εξακολουθούν να επενδύουν στις ΑΠΕ, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και πάνω από 1 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στο άμεσο μέλλον στην αιολική ενέργεια.
Πρόκειται για επενδύσεις ταχείας ανάπτυξης, με γρήγορη απόδοση, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλεόνασμα.
Τι είναι όμως αυτό που λείπει;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης