Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Το Βερολίνο πιέζει για διακοπή της χρηματοδότησης στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ

Politico: Το Βερολίνο πιέζει για διακοπή της χρηματοδότησης στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ
Στο στόχαστρο τίθεται η Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για ζητήματα του κράτους δικαίου
Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει την Κομισιόν να βάλει «στοπ» στη χρηματοδότηση στα κράτη - μέλη που δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το περιοδικό Politico.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Βερολίνου που έχει υπό την κατοχή του το περιοδικό, το Βερολίνο θέλει να εξετάσει το «εάν η παραλαβή των κεφαλαίων από τα ταμεία συνοχής της Ε.Ε. μπορεί να συνδεθεί με τη συμμόρφωση στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».
Το Politico επισημαίνει πως στο στόχαστρο τίθεται η Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για ζητήματα του κράτους δικαίου, όπως η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί για πάνω από ένα χρόνο να πειθαρχήσει την πολωνική κυβέρνηση, με τη Βαρσοβία να κατηγορεί μάλιστα τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Frans Timmermans για... «σταυροφορία» κατά της χώρας της Βαλτικής.
Η Πολωνία λαμβάνει συνολικά 86 δισ. ευρώ από τα διάφορα ταμεία συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του 7ετή προϋπολογισμού του μπλοκ που εκπνέει το 2020.
Επισημαίνεται ότι η Γερμανία συνεισφέρει τα περισσότερα κεφάλαια στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, το Βερολίνο «ζητά τη χρήση της πολιτικής συνοχής για τη δημιουργία πρόσθετων κινήτρων στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τα κράτη - μέλη», χωρίς να προσφορά επιπλέον κεφαλαίων, μια ακόμη κίνηση για τη σύνδεση των επιδοτήσεων της Ε.Ε. με τις επιδόσεις των επιμέρους χωρών στις μεταρρυθμίσεις.
Η γερμανική κυβέρνηση ζητά και αυστηρότερες μακροοικονομικές προϋποθέσεις εάν οι χώρες δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες περί ελλείμματος (κάτω του 3%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης