Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης η Βραζιλία λόγω της πολιτικής αναταραχής

Standard and Poor's: Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης η Βραζιλία λόγω της πολιτικής αναταραχής
O S&P αναφέρει ότι οι βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες σχετικά με την πολιτική επιβίωση του προέδρου Temer και η πιθανότητα για μια παρατεταμένη διαδικασία διαδοχής, έχουν ενισχύσει το ρίσκο
Με υποβάθμιση απειλεί τη Βραζιλία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, λόγω της πολιτικής αναταραχής.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος έθεσε την αξιολόγηση ΒΒ σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης, επικαλούμενος την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Το πολιτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί στη Βραζιλία, λόγω των κατηγοριών κατά του προέδρου Michel Temer περί εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Αντιπολίτευση και διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου.
O S&P αναφέρει ότι οι βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες σχετικά με την πολιτική επιβίωση του προέδρου Temer και η πιθανότητα για μια παρατεταμένη διαδικασία διαδοχής, έχουν ενισχύσει τους καθοδικούς κινδύνους.
Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στη Βραζιλία θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αναφέρει σε σχετική της έκθεση η Fitch, την οποία δημοσίευσε χθες το bankingnews.gr.
Επίσης, η όλη κατάσταση θα πιέσει το λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες, ενώ ενδέχεται να αυξήσει τους κινδύνους για την ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η έκθεση μικρών και μεσαίων τραπεζών στον κίνδυνο είναι μέτρια, επισημαίνει η Fitch, υπογραμμίζοντας πως μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι δημόσιες τράπεζες, λόγω των κοινωνικών και αναπτυξιακών τους ρόλων.
Ως εκ τούτου, η Fitch πιστεύει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να υπάρξουν πρόσθετα αποθεματικά για τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο δείκτης CET 1 των τριών μεγαλύτερων δημόσιων τραπεζών της χώρας ήταν 11,1%, τον Δεκέμβριο του 2016 (Banco do Brasil: 10,24%, Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social: 13,51%, Caixa Economica Federal: 9,62%).
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Temer ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμη, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζει, εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς, και παρά το γεγονός ότι έχει ερευνάται επίσημα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε μια ηχογράφηση που έδειξε ότι ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος εξέταζε την καταβολή χρηματικών ποσών σε έναν φυλακισμένο βουλευτή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ξεκινήσει έρευνα για τις αποκαλύψεις, που ήταν μέρος μιας μαρτυρίας από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες του κολοσσού συσκευασίας κρέατος JBS SA.
Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την Τετάρτη εάν θα αναστείλει την έρευνα, μετά από αίτημα του κ. Temer, έως ότου διαπιστωθεί αν η ηχογράφηση έχει παραποιηθεί για να τον εμπλέξει.
«Δεν θα παραιτηθώ. Διώξτε με αν θέλετε, αλλά αν παραιτούμουν, θα ήταν σαν παραδεχόμουν ότι είμαι ένοχος», δήλωσε ο Temer, προσθέτοντας ότι η ηχογράφηση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της JBS, Joesley Batista, ήταν παραποιημένη.
Ο Temer δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη θητεία του μέχρι τα τέλη του 2018 χωρίς να εγκαταλείψει τη νομοθετική του ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει μια φιλόδοξη αναθεώρηση των κανονισμών εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης