Οικονομία

Spiegel: Μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις κατά του νέου πολυνομοσχεδίου

Spiegel: Μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις κατά του νέου πολυνομοσχεδίου
Η κυβέρνηση της Ελλάδας κάνει λόγο για την τελευταία θυσία
Στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νέου πολυνομοσχεδίου αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του Γ. Χρηστίδη από την Αθήνα η ιστοσελίδα Spiegel Online. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας κάνει λόγο για την τελευταία θυσία: μέσα στη νύχτα θα πρέπει να υπερψηφισθεί ένα νέο πακέτο λιτότητας, σαν αντάλλαγμα το κούρεμα χρέους.
Συνταξιούχοι και φορολογούμενοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους», σημειώνει η ιστοσελίδα. Το ρεπορτάζ εστιάζει στους Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχους που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα στην τρίτη ηλικία.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλειας πρόκειται «για τη μεγαλύτερη ενιαία μείωση των συντάξεων από την αρχή της κρίσης χρέους».
Όπως σημειώνει το Spiegel, oι συνταξιούχοι θα απολέσουν έως και το ένα τέταρτο των εισοδημάτων τους, κι αυτό παρά το ότι στην Ελλάδα «οι συντάξεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία: συχνά από αυτές εξαρτώνται όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Οι συντάξεις λειτουργούν σαν de facto υποκατάστατό τους».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα σκληρά αυτά μέτρα αυτά κρίνονται απαραίτητα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους.
Την ίδια ώρα πέρα από τους συνταξιούχους όμως πλήττονται και όλες οι κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι, «σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν ως και το 70% του ακαθάριστου εισοδήματός τους σε φόρους».
Με αφορμή τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα, και το ρεπορτάζ του Φ. Μπατζόγλου από την Αθήνα κινείται στο ίδιο κλίμα εστιάζοντας στη δύσκολη καθημερινότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι και το οποίο δημοσιεύουν τόσο η Frankfurter Rundschau όσο και η ιστοσελίδα του Stern.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος: «Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα στις παρεκτροπές του προέδρου Ντ. Τραμπ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι αλλού κρίσεις.
Στην Ελλάδα αυτές τις μέρες περνά το ένατο κατά σειρά πακέτο λιτότητας». Ειδικότερα πρόκειται «για το τρίτο πακέτο της κυβέρνησης Τσίπρα», με συνολική έκταση 941 σελίδες νέων σκληρών μέτρων, που με τη σειρά τους προκάλεσαν κύμα διαδηλώσεων και απεργιών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης