Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρέος και πλεονάσματα στο επίκεντρο της σημερινής (15/05) συνεδρίασης του EuroWorking Group

Χρέος και πλεονάσματα στο επίκεντρο της σημερινής (15/05) συνεδρίασης του EuroWorking Group
Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο bankingnews το χάσμα μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών έχει κλείσει σημαντικά και μπορούμε να μιλάμε για σύμπλευση ή ακόμη και συμβιβασμό, όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 15/05 το Euro Working Group, προκειμένου να προετοιμάζει τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 22 Μαϊου 2017.
Το Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, καλείται να συζητήσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο bankingnews το χάσμα μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών έχει κλείσει σημαντικά και μπορούμε να μιλάμε για σύμπλευση ή ακόμη και συμβιβασμό, όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 «Στο EuroWorking Group θα ολοκληρωθούν ορισμένες βασικές πτυχές ώστε να επικυρωθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup 22 Μαΐου.
Στις 18 Μαΐου η Ελλάδα θα ψηφίσει στην βουλή όλα τα προαπαιτούμενα και μέτρα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εμπλοκή.
Στις 22 Μαίου η Γερμανία θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, στο ανακοινωθέν να αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η φράση αυτή θα ξεκλειδώσει το τελευταίο στάδιο που αφορά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.
Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος κατά το πιθανότερο σενάριο δεν θα ανακοινωθούν στις 22 Μαίου αλλά την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.
Στα μέτρα για το χρέος θα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 20 χρόνια και όχι κατά 40 χρόνια που είχε ζητήσει το ΔΝΤ.
Επίσης θα υπάρξει ένας συμβιβασμός και στα ομόλογα ANFA και στο ζήτημα του μηχανισμού εγγύησης επιτοκίων.
Παράλληλα θα συμφωνηθεί το 2018 να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τον ESM τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,78 δισεκ. ευρώ.
Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Με επιμήκυνση 20 χρόνια και την δέσμευση ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα του χρέους – που σημαίνει τα συνολικά τοκοχρεολύσια να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για την αποπληρωμή του χρέους -  το ΔΝΤ πριν τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα κοινοποιήσει εκτάκτως νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Τέλη Ιουνίου του 2017 θα αποφασιστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει με νέο δάνειο 3,8 ή 3,5 δισεκ. στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Με βάση ένα ευρύτερο σχεδιασμό μέσα στον Ιούλιο ίσως 20 Ιουλίου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE».

Το μήνυμα Τσίπρα σε ΔΝΤ και Schaeuble

Μήνυμα στην C.Lagarde πως αν ο W. Schaeuble και το ΔΝΤ δεν συμφωνήσουν ως οφείλουν στα μέτρα απομείωσης του χρέους, με αποτέλεσμα το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα και αφορούν τη διετία 2019-2020, έστειλε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.
Στη συζήτηση που είχαν ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας, με την διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde,στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road», σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε  απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε ότι ο W. Schaeuble επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
O κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα εφαρμοστούν το 2019- 2020.
Σε ανάρτησή του στο twitter o πρωθυπουργός έγραψε ότι «παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde και η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση & την ταχεία ανάκαμψη της ελλ. Οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης