Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blankfein (CEO της Goldman Sachs): Ανησυχητική η έλλειψη «φόβου» στις αμερικανικές αγορές

Blankfein (CEO της Goldman Sachs): Ανησυχητική η έλλειψη «φόβου» στις αμερικανικές αγορές
Ο VIX έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στις 9,7 μονάδες, μία τιμή που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 12 ετών
Το επενδυτικό κοινό των Η.Π.Α. είναι «λίγο παραπάνω ήρεμο» από ότι πρέπει, παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, με αφορμή τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που καταγράφει ο «δείκτης φόβου» CBOE VIX (Volatility Index), χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την εν λόγω ηρεμία.
«Όταν υπάρχει χαμηλή μεταβλητότητα νομίζουμε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά τότε πάντα κάτι ξεσπά, για να μας θυμίζει ότι η ιδέα του να έχει κάποιος τον έλεγχο είναι ύβρις», είπε στο CNBC, με αρκετή δόση χιούμορ, ο τραπεζίτης.
Ο VIX έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στις 9,7 μονάδες, μία τιμή που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 12 ετών.
Να εξηγηθεί ότι ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο επετεύχθη το 1993, είναι 8,89 μονάδες!
Αυτή τη στιγμή, περί τις 21:30, βρίσκεται στις 11,40 μονάδες.
Στο ίδιο κλίμα και ο δείκτης MRI (Macro Risk Index) της Citigroup, ο οποίος παίρνει τιμές από 0 έως 1 και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 0,041 μονάδες!
Μάλιστα, για τον MRI έχει παρατηρηθεί πως όταν έφτασε κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,011%), όπως τώρα, αυξήθηκε απότομα τους αμέσως επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης