Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Οι εκλογικές αναμετρήσεις που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη

Telegraph: Οι εκλογικές αναμετρήσεις που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη
Η Ιταλία παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ανησυχιών για την Ευρώπη
Αν και η Ευρώπη ένοιωσε μεγάλη ανακούφιση μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου αναδείχθηκε νικητής ο Κεντρώος Emmanuel Macron, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, η Telegraph παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των Fitch και Citi για τις επόμενες εκλογές στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις.

Γαλλία - Αξιολόγηση κινδύνου 50%

Ο πρόεδρος μπορεί να είναι μια ισχυρή φυγούρα στη Γαλλία, αλλά ο Macron δεν είναι ο μόνος πολιτικός που μετράει.
Εάν θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, χρειάζεται τη στήριξη της Βουλής, που επί του παρόντος δεν έχει, καθώς το κόμμα του ιδρύθηκε τον περασμένο έτος.
«Εάν το En Marche! (σσ. το κόμμα του Macron) δεν εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, ο Macron μπορεί να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής του μέσω μια κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο κόμμα, ή με κυβέρνηση μειοψηφίας εξασφαλίζοντας τη στήριξη των άλλων κομμάτων σε διάφορες πτυχές του προγράμματος του» αναφέρει η Maria Malas-Mroueh της Fitch Ratings.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια αυτό θα μπορούσε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις πιο δύσκολες εάν η κυβέρνηση συνεργασίας οδηγήσει σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ή πολιτικούς συμβιβασμούς.
Εάν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αντικατοπτρίζει το πρώτο προεδρικό αποτέλεσμα, ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο θα προκύψει με κέρδη για το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen και την πολύ αριστερή πλατφόρμα του Jean-Luc Melenchon.
Ένα σενάριο της «συνεργασίας» θα μπορούσε να προκύψει εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επρόκειτο να κερδίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον Macron να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Γερμανία - Αξιολόγηση κινδύνου: 30%

Η μεγάλη δύναμη της ευρωζώνης, η Γερμανία, είναι σπάνιο υπό αμφισβήτηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Angela Merkel είναι καγκελάριος από τον Νοέμβριο του 2005 και δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει σύντομα.
Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), έχασε έδαφος στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), υπό την ηγεσία του Martin Schulz.
Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο το CDU κέρδισε μια απροσδόκητη νίκη στις περιφερειακές εκλογές στο Schleswig-Holstein.
Μάλιστα, οι αναλυτές βλέπουν μια τάση για νίκη της Merkel τον Σεπτέμβριο του 2017, πράγμα που θα σημαίνει λιγότερες μεγάλες αλλαγές στην καρδιά της Ευρώπης.
«Σε εθνικό επίπεδο, το αποτέλεσμα του Schleswig-Holstein θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ CDU και SPD.
Πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Saarland στα τέλη Μαρτίου, τα δύο κόμματα ήταν σε αποσταση αναοπνής το ένα από το άλλο, αλλά τώρα το κόμμα της Merkel επιστρέφει σε ένα προβάδισμα έξι μονάδων» δήλωσε ο Christian Schulz της Citi.

Ιταλία - Αξιολόγηση κινδύνου 80%

Η Ιταλία είναι η πιο πιθανή επόμενη πηγή σημαντικών εξελίξεων στην ΕΕ.
Ο Matteo Ranzi παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2017, μετά την ήττα στο δημοψηφισμα, αλλά επέστρεψε για να οδηγήσει το κόμμα του στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν συμβούν.
Η χώρα πρέπει να έχει ψηφίσει μέχρι τα τέλη Μαΐου 2018, επομένως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
Οι δημοσκοπήσεις βάζουν σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Renzi στο ίδιο επίπεδο με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που ίδρυσε ο Beppe Grillo.

Βρετανία - Αξιολόγηση κινδύνου 20%

Δεν είναι στην ευρωζώνη, αλλά οι εκλογές της Βρετανίας είναι εξίσου σημαντικές για το μέλλον της ΕΕ και της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης