Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Non - event τα stress tests του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες – Δεν θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ, πετυχαίνουν στόχους NPLs το 2017

Non - event τα stress tests του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες – Δεν θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ, πετυχαίνουν στόχους NPLs το 2017
Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν να υποστούν ξανά καταστροφή στις μετοχικές τους αξίες, δεν θα χρειαστεί να περάσουν το μαρτύριο των reverse split και δεν θα χρειαστεί οι μέτοχοι να ανησυχούν για νέα απίσχναση, νέο dilution.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια στα stress tests του Ιουλίου του 2018, αναφέρει θεσμική πηγή και συνεκτιμούν κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες.
Τα stress tests του Ιουλίου του 2018 θα αποτελέσουν non – event, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και θα είναι πρώτη φορά από το 2013 όπου οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε stress tests και δεν θα υποχρεωθούν στην μαρτυρική διαδικασία της νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν να υποστούν ξανά καταστροφή στις μετοχικές τους αξίες, δεν θα χρειαστεί να περάσουν το μαρτύριο των reverse split και δεν θα χρειαστεί οι μέτοχοι να ανησυχούν για νέα απίσχναση, νέο dilution.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης αναφέρει ότι τα stress tests του Ιουλίου του 2018 θα ξεκινήσουν αρχές 2018 με παραδοχές τέλη 2017.
Για τις ελληνικές τράπεζες θα ληφθεί υπόψη ανάπτυξη 1,5% με 2% καθώς και το γεγονός ότι θα πετύχουν τους στόχους για τα NPLs το 2017, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους.
Η παράμετρος αυτή σε συνδυασμό με το capital buffer που διαθέτουν, το κεφαλαιακό απόθεμα, σε συνδυασμό ότι στο τέλος του 2017 θα υποχρεωθούν να εγγράψουν νέες προβλέψεις 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ λόγω των IFRs 9 των νέων λογιστικών προτύπων με δυνατότητα απόσβεσης 5 χρόνια επιτρέπουν την αισιοδοξία στις ελληνικές τράπεζες ότι και οι 4 θα περάσουν τα stress tests χωρίς να χρειαστούν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές.

IFRs9 – Θα προκύψουν νέες προβλέψεις 4-4,5 δισεκ. αλλά θα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε βάθος 5 χρόνων

Η έλευση των IFRS9 των νέων παραμέτρων στα διεθνή λογιστικά πρότυπα θα οδηγήσει σε μια επιβάρυνση στις τράπεζες περίπου 4-4,5 δισεκ. ευρώ ή 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ για κάθε τράπεζα.
Όλα αυτά επειδή θα ενεργοποιηθεί από 1η – 1-2018 το IFRs 9.
Αυτό είναι το κακό νέο.
Υπάρχει όμως και ένα καλό νέο.
Ο χρόνος αντιμετώπισης αυτών των νέων προβλέψεων θα είναι 5 χρόνια.
Με 5 χρόνια οι νέες προβλέψεις θα είναι 200 εκατ τον χρόνο για κάθε τράπεζα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν ανησυχούν για τα IFRS 9 για δύο λόγους
Α)Γιατί οι τράπεζες θα βγάζουν κέρδη από το 2017 οπότε θα μπορούν να απορροφούν νέες προβλέψεις
Β)Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν capital buffer περίπου 6-8 δισεκ. ευρώ διαθέτουν πλεόνασμα κεφαλαίων πάνω από το 12% core tier 1.
Αυτή η παράμετρος τους επιτρέπει εάν χρειαστεί να απορροφήσουν τις ζημίες.

Η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών μετατίθεται για το 2020

Υπάρχουν τράπεζες στην Ελλάδα που διαθέτουν προνομιούχες μετοχές.
Η Eurobank 950 εκατ και η Attica bank 100 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται ότι ο SSM και οι άλλοι εμπλεκόμενοι διάκεινται θετικά στο σενάριο να μετατεθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους προς το 2019 ή το 2020.
Εάν αυτό συμβεί – που έχει μεγάλες πιθανότητες – οι τράπεζες δεν θα έχουν ανάγκη για κεφάλαια το 2018.

Έρχονται αναβαθμίσεις ξένων οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών τραπεζών

Προσεχώς θα υπάρξουν εκθέσεις ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες που θα αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους τους και τις προοπτικές του κλάδου.
Οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν από τον Ιούλιο του 2017.
Επίσης θα υπάρξουν και αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s σε βάθος εύλογου διαστήματος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα θετικά νέα είναι περισσότερα και ποιοτικότερα σε σχέση με τα αρνητικά.
Όμως εάν ξεπεραστεί – όπως αναμένεται – το ζήτημα των IFRS 9 και οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις το 2018 που είναι το βασικό σενάριο οι μετοχές των τραπεζών είναι ξεκάθαρα για πάνω.
Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι στους κόλπους ορισμένων επενδυτών του εξωτερικού βιάζονται για την άνοδο και ο κίνδυνος είναι γρήγορα οι μετοχές να τρέξουν, να σημειώνουν κέρδη και μετά να εξασθενίσει πάλι το momentum.
Η αγορά θα τρέξει και εν συνεχεία θα παραμείνει στάσιμη για καιρό.
Την εκτίμηση αυτή την είχαμε διατυπώσει πριν 4 εβδομάδες και θα επιβεβαιωθεί με μεγάλη βεβαιότητα.

Πως θα κινηθούν οι μετοχές των τραπεζών

Το κλειδί για την πορεία των μετοχών των τραπεζών θα είναι η διαχείριση των NPLs των προβληματικών δανείων και κυρίως η προεξόφληση της πιθανότητας να μην χρειαστούν νέα κεφάλαια το 2018.
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει και ποσοτική χαλάρωση οι στόχοι που αναφέρονται για το 2017 θα επιτευχθούν 100%.
Η κυρίαρχη – στρατηγική θέση της αγοράς έχει αλλάξει αλλά δεν θα βιαστούμε να ενθουσιαστούμε.
Η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.
Θα διαπιστωθεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι Γολγοθάς καθώς τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν ως δια μαγείας.

Σοβαρή υποσημείωση...για πολλοστή φορά... 

Η άποψη μας από τον Νοέμβριο του 2016 ήταν ότι θα δούμε τις 750 μονάδες αλλά εάν διασπαστεί ανοδικά η κρίσιμη αυτή ζώνη και κινηθεί μεταξύ του εύρους 750 με 800 μονάδες, τότε οποιαδήποτε κίνηση άνω των 800 μονάδων θα είναι ναρκοπέδιο.

Πορεία μετοχών τραπεζών και στόχοι για το 2017

Τράπεζες

Απόκλιση από τιμή ΑΜΚ

Τρέχουσα τιμή 8/5/2017

Στόχος έως τέλος 2017

Εθνική

+6,6%

0,32

0,36 - 0,38

Πειραιώς

-25%

0,2260

0,29 - 0,31

Eurobank

-15%

0,8450

1,14 - 1,18

Alpha bank

+10%

2,20

2,7 - 2,8

Επεξεργασία: bankingnews – Πηγές αγοράς

(Πρώτη ενημέρωση 02:48, 9 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης