Έως και 170 ευρώ επιπλέον εισφορά θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Έως και 170 ευρώ επιπλέον εισφορά θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ
Νέα εξοντωτική επιβάρυνση επιφέρει το «καπέλο» στις ασφαλιστικές εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών προκαλώντας την αντίδραση των κλάδων αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η αύξηση μπορεί να φτάσει και το 36%.
Στα υψηλότερα εισοδήματα, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 έως και 170 ευρώ μηνιαίως.
Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ, οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.
Για παράδειγμα έμπορος που δηλώνει εισόδημα 15.000 ευρώ.
Με το νέο σύστημα που ισχύει από 1/1/2017 οι εισφορές του υπολογίζονται σε 4042 ευρώ.
Αν αφαιρεθούν, όμως, από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε την προηγούμενη χρονιά, θα πληρώσει 2953 ευρώ( 15.000-4042= 10.958Χ 26.95%= 2953 ευρώ)
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
Δηλαδή αν υπολογιστεί και η έκπτωση 15% στις εισφορές επί του αυξημένου εισοδήματος, που θα εφαρμοστεί το 2018 , θα κληθεί να πληρώσει 3436 ευρώ ( αύξηση 14%) . Δηλαδή θα πληρώσει 286.3 το μήνα αντί 246 ευρώ.
Την επόμενη χρονιά που δε θα ισχύει η έκπτωση οι εισφορές θα ανέβουν και πάλι στα 4042 ετησίως, δηλαδή 336.8 ευρώ το μήνα, 100 ευρώ παραπάνω από το ποσό που πληρώνει σήμερα.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αφού παραδέχτηκε ,μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών έσπευσε να «ελαφρύνει» το κλίμα , υποστηρίζοντας ότι με τις εκπτώσεις οι εισφορές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, κάτι που «διαψεύδεται» από το παράδειγμα.
Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι εξετάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις ( πιθανόν εκπτώσεις και το 2019.
Στόχος είναι οι εισφορές να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα.
Επίσης πηγές της κυβέρνησης τόνισαν ότι στη φάση αυτή δεν ετοιμάζεται αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών .Συνεπώς δεν αναμένονται επιπλέον φόροι αλλά αλλαγές μόνο στο σκέλος των εισφορών.
Ο τομεάρχης της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για εξοντωτικό «καπέλο» ενώ το υπουργείο εργασίας απάντησε ότι ο κ. Βρούτσης διαστρεβλώνει τις δηλώσεις και τρομοκρατεί τους ασφαλισμενους.
Η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα , οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους ενώ καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται
Η κυβέρνηση υποχώρησε στα νέα αιτήματα των δανειστών εξαιτίας της χαμηλής εισπραξιμότητας των εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Παρότι τους πρώτους δύο μήνες η διοίκηση του ΕΦΚΑ «πανηγύριζε» ότι η εισπραξιμότητα έχει ξεπεράσει το 60%, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις εισφορές του Μαρτίου (λήξη προθεσμίας πληρωμής 12 Μαΐου) δείχνουν μηνιαίο έλλειμμα 45 εκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS