Τελευταία Νέα
Οικονομία

EWG: Το Eurogroup θα εξετάσει το ελληνικό χρέος στο εγγύς μέλλον, χάνεται η προθεσμία στις 22 Μαίου - Όρος η ψήφιση των μέτρων

EWG: Το Eurogroup θα εξετάσει το ελληνικό χρέος στο εγγύς μέλλον, χάνεται η προθεσμία στις 22 Μαίου - Όρος η ψήφιση των μέτρων
Φαίνεται λοιπόν ότι η προθεσμία στις 22 Μαίου χάνεται και το μόνο που μπορεί να κερδίσει η Αθήνα από το προσεχές Eurogroup είναι απλά μια «υπόσχεση» ότι το θέμα θα εξεταστεί και θα διευθετηθεί στο «εγγύς μέλλον».
(upd5) Η προθεσμία για διευθέτηση του ελληνικού χρέους στις 22 Μαίου έχει χαθεί.
Στις καλένδες φαίνεται πως παραπέμπει η ευρωζώνη το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε - σύμφωνα με το Bloomberg - μετά τη λήξη της συνεδρίασης του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες, ότι το Eurogroup θα ασχοληθεί με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέου ώστε αυτό να φτάσει σε βιώσιμο επίπεδα, στο εγγύς μέλλον.
Φαίνεται λοιπόν ότι η προθεσμία στις 22 Μαίου χάνεται και το μόνο που μπορεί να κερδίσει η Αθήνα από το προσεχές Eurogroup είναι απλά μια «υπόσχεση» ότι το θέμα θα εξεταστεί και θα διευθετηθεί στο «εγγύς μέλλον».
Πάντως, το EuroWorking χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας την όμως «προκαταρκτική».
Μάλιστα, όπως προέκυψε από την συνεδρίαση, αφού η Ελλάδα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα ασχοληθεί με τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο εγγύς μέλλον στη βάση της συμφωνίας της 22ας Μαΐου του 2016.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews

Η διάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας EWG πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και όχι με τηλεδιάσκεψη η Ελλάδα συμμετείχε με τον αναπληρωτή υπουργόΟικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προκαταρκτική τεχνική συμφωνία που επετεύχθη στις 2 Μαΐου του 2017 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Επισημαίνεται ότι η προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του EuroWorking Group θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2017.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα προαπαιτούμενα.
Η Γερμανία εμμένει στη θέση της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει τρία χρόνια.
«Η πολιτική έγκριση προβλέπεται να δοθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου» σημείωνε πηγή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει και αυτό, αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια και τελικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση και την εκταμίευσή της.
Παράλληλα αναμένονται  συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7 στις 11 με 13 Μαίου του 2017.

Εκπρόσωπος ΕSM: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος και εάν κριθεί αναγκαίο

Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες,ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του ΕSM.
Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις ('κούρεμα χρέους')", επανέλαβε ο W. Proissl. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, την απάντηση του εκπροσώπου τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο χθεσινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο "Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια" διαβάζουμε στο αυριανό φύλλο της FAZ.
 Το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φραγκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM,  κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία "ανοίγει το δρόμο για "σχετικές ελαφρύνσεις".
Προηγουμένως το σχετικό άρθρο της FAZ αναφερόταν στο διαφιλονικούμενο ζήτημα πιθανών ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους που εξακολουθεί να διχάζει το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.
O B. Πρόισλ στο σημείο αυτό διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ σημειώνοντας:
"Κάτι τέτοιο είναι λάθος.
Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM  από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: 'Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα'".
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ESM αναφέρει:
"Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα.
 Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μια ακόμη αποτυχημένη διαπραγμάτευση φέρνει στο προσκήνιο νέο κύμα μέτρων λιτότητας.
Ο μέσος έλληνας θα πληρώσει 650 ευρώ περισσότερους φόρους το 2017.
Αυτή η επιβάρυνση δεν αποτελεί επιτυχία όταν μάλιστα η αξιολόγηση κράτησε 15 μήνες.
Το αντάλλαγμα των αντίμετρων είναι επίσης θεωρητικό, στηρίζεται σε υποθέσεις και δεν αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.

Το χρέος θα αποτιμηθεί αλλά δεν θα είναι δεσμευτικό

Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου στο ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών θα αναφέρεται ότι τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν από το 2018 δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Δηλαδή το πακέτο μέτρων για το χρέος θα αποτιμηθεί μεν αλλά δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση των ευρωπαίων να τα υλοποιήσουν.
Η επιμήκυνση 20 χρόνια π.χ. που θα είναι ένα από τα μέτρα που θα αποτιμηθούν δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Δεν μπορεί μια επιμήκυνση και ένας μηχανισμός εγγύησης επιτοκίων να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους.
Όμως πέραν από το τεχνικό σκέλος η Ελλάδα ενώ προνομοθετεί μέτρα η λύση για το χρέος θα στηρίζεται στην παραδοχή ότι εάν και εφόσον απαιτηθούν τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018.

Το ΔΝΤ πρώτα θα αποπληρωθεί με τα 14 δισεκ. και μετά θα εξετάσει νέο δάνειο έως 4 δισεκ.

Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πρώτα θα αποπληρωθούν τα 14 δισεκ. που είναι η συνολική έκθεση στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα δανείσει εκ νέου με 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ.
Επίσης για να δανείσει το ΔΝΤ θα απαιτήσει κάποιο μηχανισμό εγγύησης και ίσως να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA.
Πρακτικά το ΔΝΤ πρώτα θα μειώσει τον ελληνικό κίνδυνο στον ισολογισμό του και εν συνεχεία θα το αυξήσει έχοντας πολύ ισχυρές εξασφαλίσεις.

Ποσοτική χαλάρωση 20 Ιουλίου υπόθεση εργασίας

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου αλλά αυτό το σενάριο ακόμη αποτελεί υπόθεση εργασίας.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ και η έκθεση βιωσιμότητας της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος να συμπίπτουν.

Πρώτη ενημέρωση: 10:10, Πέμπτη 4 Μαίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης