Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Nomura: Έρχεται πρωτοφανές sell off στην Ευρώπη - Προειδοποεί για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας το α' 3μηνο του 2012

tags :
Nomura: Έρχεται πρωτοφανές sell off στην Ευρώπη -  Προειδοποεί για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας το α' 3μηνο του 2012
(upd) Η bear market, και κυρίως το sell off του τελευταίου διαστήματος, θα συνεχιστεί καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί από την αποτυχία των πολιτικών να βρουν λύσεις. Αυτό ανέφερε ο αναλυτής της Nomura, Jen Nordvig, ο οποίος μάλιστα αναμένει το επόμενο κύμα του selloff να φτάσει ακόμη και στο 1 τρις. ευρω.
Σύμφωνα με τον Nordvig το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νέο κύμα ξεπουλήματος ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, το οποίο πιθανόν να φτάσει στα 400 δις. ευρώ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις μετοχές, όπου φτερά αναμένεται να κάνουν περίπου 400 δις. ευρω.
Οι εκτιμήσεις αυτές του αναλυτή της Nomura, έγιναν μετά την πραγματοποίηση των δικών του stress tests, στα οποία έλαβε υπόψιν την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες των επενδυτών τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τον ίδιο τον πυρήνα της ευρωζώνης. Μάλιστα, θεώρησε ότι υπό αυτό το «καθεστώς» οι επενδυτές αναμένεται να ρευστοποιήσουν το 25% των θέσεων τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες, κυρίως των θέσεων τους σε κρατικά ομόλογα αδύναμων χωρών της ευρωζώνης. Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η έκθεση των ξένων σε ομόλογα της ευρωζώνης φτάνει τα 4 δις. ευρώ, τότε οι ρευστοποιήσεις ως σύνολο θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, αν μάλιστα κανείς σκεφτεί και το ενδεχόμενο ούτε και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου να βρεθεί λύση.
Ο Nordvig καταλήγει και σε μία προειδοποίηση, αναφορικά με το πώς θα συντελεστεί αυτό το sell off. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη μείωση των θέσεων, ενώ δεν αποκλείεται να δουμε και ακραίες περιπτώσεις σε περίπτωση που οι επενδυτές συνωστιστούν στην… πόρτα της εξόδου.

Για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2012 προειδοποιεί η Nomura

Για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2012, προειδοποιεί ο επικεφαλής στρατηγικών αναλύσεων της Nomura, Bob Janjuah. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Janjuah δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό «να δούμε μια σκληρή χρεοκοπία της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2012», ενώ τόνισε ότι εξίσου μεγάλες πιθανότητες χρεοκοπίας έχει και η Πορτογαλία.
Ο Janjuah άσκησε σκληρή κριτική για τους χειρισμούς των κυβερνήσεων της Δύσης, που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές «τράπεζες- ζόμπι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης