Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Καμένα λεωφορεία από διαδηλωτές - Με χημικά και πλαστικές σφαίρες απάντησε η αστυνομία

Βραζιλία: Καμένα λεωφορεία από διαδηλωτές - Με χημικά και πλαστικές σφαίρες απάντησε η αστυνομία
Ο λόγος της γενικής απεργίας στη χώρα είναι τα νέα μέτρα λιτότητας που θέλει να περάσει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Temer
Βραζιλιάνοι διαδηλωτές έκαψαν λεωφορεία και συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε αρκετές πόλεις, ενώ έκαναν πορεία και προς την οικία του προέδρου Michel Temer στο Σάο Πάολο την Παρασκευή 28/4 κατά την πρώτη γενική απεργία στη χώρα, εδώ και δεκαετίες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Tα συνδικάτα κάλεσαν σε απεργία για να υψώσουν μία φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που θέλει να περάσει από το Κογκρέσο ο Temer αποδυναμώνοντας τους εργατικούς νόμους και συντρίβοντας το γενναιόδωρο ασφαλιστικό.
Κάηκαν τουλάχιστον οκτώ λεωφορεία στο κεντρικό Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και πυροβολούσε τους διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες.
Ο Τemer και οι συνεργάτες του χαρακτήρισαν, πάντως, την απεργία αποτυχημένη και είπαν ότι οι διαδηλωτές στόχευσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μην πάει ο κόσμος στις δουλειές του.
Τα συνδικάτα απάντησαν από την πλευρά τους ότι η απεργία ήταν επιτυχημένη, αναφέροντας ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στο πετρέλαιο, τα σχολεία, ακόμα και τον τραπεζικό τομέα.
Απεργίες έγιναν και στις 26 πολιτείες της Βραζιλίας.
"Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι βλέπουμε τι κάνει καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων" ανέφερε ο Marco Clemente, επικεφαλής του συνδικάτου των 4.000 εργαζόμενων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Ο Temer που ήταν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, καταδίκασε τη βία από πλευράς κάποιων διαδηλωτών.
Είπε ότι μικρές ομάδες εμπόδισαν τον κόσμο από το να χρησιμοποιήσει τα μέσα μεταφοράς και πρόσθεσε ότι "η δουλειά για τον εκσυγχρονισμό της εθνικής νομοθεσίας θα συνεχιστεί".
Η αμέσως προηγούμενη γενική απεργία στη Βραζιλία είχε πραγματοποιηθεί το 1996 για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει τότε, υπό την προεδρία του Fernado Henrique Cardoso.
Οι ειδικοί εκτιμούν, ωστόσο, ότι η απεργία της Παρασκευής 28/4 θα έχει μικρή επίδραση στη λιτότητα που θέλει να επιβάλλει ο πρόεδρος και τα νομοσχέδια αναμένεται να ψηφιστούν, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές στηρίζουν τον Temer.
Oι μεταρρυθμίσεις του Τemer έχουν προκαλέσει, πάντως, πτώση της δημοφιλίας του κατά 10 μονάδες.
Ανέλαβε την προεδρία το 2016, όταν εκδιώχθηκε η Dilma Rousseff με πρόταση μομφής για την παραβίαση κανόνων του προϋπολογισμού.
Ο Temer που ήταν αντιπρόεδρός της, κατηγορήθηκε ότι έκανε πραξικόπημα εναντίον της για να μην αποκαλύψει εκείνη σκάνδαλο διαφθοράς.
"Δεν είναι μία κυβέρνηση που εκλέχθηκε για να κάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν έχουν νομιμοποίηση" ανέφερε ο 27χρονος φοιτητής ιατρικής Bernard Costa από το Σάο Πάολο.
"Η κυβέρνηση δεν έχει ντροπή" έγραφε ένα πανό από τα πολλά που είχαν οι διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Temer στο Σάο Πάολο,μ με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να τους διαλύσει.
Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών  του Temer και αρκετοί ηγέτες του Κογκρέσο είναι υπό έρευνα για πιθανά σκάνδαλα με κατασκευαστικές εταιρίες και με αντάλλαγμα κερδοφόρες συμβάσεις με την Petrobras.
Ο Temer έχει προτείνει να μπει όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, κάτι που μπορεί να αναγκάσει πολλούς Βραζιλιάνους να δουλέψουν περισσότερο, ενώ μέχρι πρότινος θεμελίωναν δικαιώματα από τα 50 έτη.
Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου ενέκρινε αυτή την εβδομάδα και ένα νομοσχέδιο που αποδυναμώνει τους εργατικούς νόμους, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να βγάλουν τη Βραζιλία από την ύφεση, να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και την ανεργία και να εκσυγχρονίσουν την οικονομία.
Η απεργία είχε μεγάλη επίδραση στην αυτοκινητοβιομηχανία του Σάο Πάολο, με τις General Motors, Ford Motor, Toyota Motor, Mecedez Benz Daimler να διακόπτουν την παραγωγή τους.
H Fiat Chrysler Automobiles, νούμερο ένα στις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Βραζιλία, συνέχισε κανονικά τις δραστηριότητές της.
Τα συνδικάτα της πετρελαιοπαραγωγικής εταιρίας Petrobras συμμετείχαν στην απεργία, αλλά η επιχείρηση ανέφερε ότι δεν είχε επιπτώσεις από αυτό.
Το ίδιο υποστήριξε και η εταιρίας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος Vale.
Η απεργία άρχισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28/4 και ήταν 24ωρη, έτσι ώστε ΄να σταματήσουν τα πάντα για τέσσερις μέρες, καθώς τη Δευτέρα είναι η εργατική Πρωτομαγιά.
Ο δείκτης Bovespa ανέβηκε, πάντως, μία μονάδα, ενώ και το εθνικό νόμισμα δεν είχε κάποια σημαντική διακύμανση, κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτές δεν φοβήθηκαν τις επιπτώσεις της απεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης