Διεθνή

Η επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA επισκίασε τη φορολογική μεταρρύθμιση – Απώλειες στη Wall Street

Η επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA επισκίασε τη φορολογική μεταρρύθμιση – Απώλειες στη Wall Street
Το ADR της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε κέρδη 0,35%, στα 0,289 δολάρια
Με οριακές απώλειες έκλεισαν τη σημερινή (26 Απριλίου 2017) συνεδρίαση οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street, μετά από μία, τουλάχιστον, πολυτάραχη ημέρα.
Η πρώτη είδηση που τάραξε τους επενδυτές ήταν το εκτελεστικό διάταγμα που ετοιμάζει ο Donald Trump για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την εμπορική συμφωνία Βορείου Αμερικής («NAFTA», ιδρύθηκε το 1994), με την κίνηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το διάταγμα θα αποσκοπεί στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων της NAFTA με τον Καναδά και το Μεξικό, τις δύο χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία, καθώς επανειλημμένα ο κ. Trump έχει διαμηνύσει πως οι Η.Π.Α. είναι οι «αδικημένες» της υπόθεσης.

Αμέσως μετά ακολούθησε η επίσημη πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, βάση της οποίας ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 15%, από 35% που είναι ο τρέχον.
Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, θα υπάρχουν τρεις συντελεστές, 10%, 25% και 35%, ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος.
Η νέα μεταρρύθμιση οποία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο για να τεθεί σε εφαρμογή, θα περιλαμβάνει εφάπαξ φορολόγηση των εταιρικών κεφαλαίων που θα επιστρέψουν πίσω στις Η.Π.Α.
Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί πως μόνο ο αμερικανικός κολοσσός Apple διακρατεί εκτός των Η.Π.Α. μετρητά ύψους 240 δισ. δολαρίων!
Ο συντελεστής για τη φορολόγηση των μερισμάτων στις εισηγμένες θα διαμορφώνεται στο 20%.
Ο κ. Mnuchin εξέφρασε εκ νέου την αισιοδοξία του πως η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ θα φτάσει το 3% μέσα στο 2017, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος έκανε λόγο για 4%...

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή στο Λευκό Οίκο συναντώνται μέλη της Γερουσίας με τον Donald Trump, για να συζητηθεί εκτενώς το «φλέγον» θέμα της Βόρειας Κορέας.
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα αναζωπυρώνεται…

Μέσα σε όλα, αρνητικά συνέβαλε και η πτώση στο πετρέλαιο, με το αργό να υποχωρεί, περί τις 23:17, κατά 0,59% στα 49,27 δολάρια ανά βαρέλι, και το Brent να βρίσκεται στο -0,88% και τα 52,11 δολάρια.

Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 υπέστη οριακές απώλειες 0,07%, κλείνοντας στις 2.386,85 μονάδες, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε στο -0,10% και τις 20.975,09 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq έμεινε σχεδόν αμετάβλητος από το χθεσινό του ρεκόρ, στις 6.025,23 μονάδες.
Το ADR της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε κέρδη 0,35%, στα 0,289 δολάρια.



Το 0,2% των εισηγμένων έσπασε το «φράγμα» των 6.000 μονάδων για τον Nasdaq…

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ξεπέρασε για πρώτη φορά χθες 25 Απριλίου το «φράγμα» των 6.000 μονάδων τόσο ενδοσυνεδριακά όσο και στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων…
Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στο σύνολο των εισηγμένων, αλλά σε μία μειοψηφία.
Για την ακρίβεια, μόλις το 0,2% των 2.500 εισηγμένων εταιρειών παρήγαγε το 45% των κερδών από τις 5.500 (αρχής γενομένης από την 6η Ιανουαρίου 2017) στις 6.000 μονάδες.
Πρόκειται φυσικά για τους πέντε κολοσσούς της Silicon Valley, τις Apple, Amazon, Facebook, Microsoft και Alphabet…
Οι πέντε τεχνολογικές απαρτίζουν επίσης περίπου το 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των τριών δεικτών της Wall Street.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης