Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μorgan Stanley: Η απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα δοθεί το 2012, αλλά πρώτα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω... Πόσο πιθανή είναι η υιοθέτηση του ευρωομολόγου

Μorgan Stanley: Η απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα δοθεί το 2012, αλλά πρώτα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω... Πόσο πιθανή είναι η υιοθέτηση του ευρωομολόγου
Ένταση της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην Ευρώπη, καθώς και περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, προτού δοθεί η οριστική απάντηση στην κρίση χρέους προβλέπει η Μorgan Stanley.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο οίκος στην 49σέλιδη έκθεσή του με τίτλο "Ambiguity - A Reshaping of Market Risk in 2012" (Αμφιβολία - Έτος αναδιοργάνωσης του ρίσκου των αγορών το 2012), η κατάσταση επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι αναπόφευκτο να επιδεινωθεί περαιτέρω προτού μπει φρένο στην κρίση.
Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι εντέλει η έκδοση του ευρωομολόγου είναι μονόδρομος και προβλέπει ότι οι όποιες διαφωνίες και αντιστάσεις θα καμφθούν. Μάλιστα, κατά τον οίκο, η απόφαση των Ευρωπαίων για την έκδοση ενός κοινού ομολόγου θα υποστηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση δύο είναι τα βασικά ερωτήματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι επενδυτές το 2012, αναφορικά πάντα με την Ευρώπη:
- Μπορούν τα ευρωπαϊκά ομόλογα - πλην των γερμανικών - να καταστούν εκ νέου assets με αξία και διάρκεια;    
- Τα γερμανικά ομόλογα θα κατορθώσουν να διατηρήσουν το status που εδώ και χρόνια έχουν χτίσει και αφορά στην άποψη ότι πρόκειται για assets που δεν ενέχουν κίνδυνο; Εάν όχι, τότε ποια είναι τα ασφαλή assets που έχει να επιδείξει η Ευρώπη;
Σύμφωνα με τον οίκο, μέχρι σήμερα η απάντηση και στα δύο ανωτέρω ερωτήματα είναι άκρως αποθαρρυντική, καθώς οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις της κρίσης χρέους έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
"Τα δύο ανωτέρω ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν, εντέλει, θετικά. Πως θα γίνει αυτό; Μέσω ενός συνδυασμού δράσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου και προσθέτουν "Οι εν λόγω πρωτοβουλίες πρέπει με κάθε τρόπο να αναληφθούν καθώς ο άλλος δρόμος είναι εκείνος της καταστροφής. Δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές, η θετική απάντηση στην κρίση θα επιτευχθεί εντός του 2012".
Εστιάζοντας στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το μίγμα των πολιτικών, νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών που ακολουθούνται συναινούν προς μια κατεύθυνση: Η αβεβαιότητα και η αστάθεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του 2012...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης