Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Πορείες σε 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο για τις επιστήμες και κόντρα στην κυβέρνηση Τrump

Le Monde: Πορείες σε 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο για τις επιστήμες και κόντρα στην κυβέρνηση Τrump
Ο λόγος των αντιδράσεων είναι ότι η κυβέρνηση Trump κόβει τα κονδύλια προς την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τον κλάδο της υγείας
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι παρέλασαν το Σάββατο 22/4 σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας για "τις επιστήμες" , όπως γράφει η Le Monde.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Από την εκλογή του Donald Trump η επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ έχει δεχτεί επιθέσεις από την κυβέρνησή του και ανησυχεί για πολλές αποφάσεις της.
Για παράδειγμα, ο Scott Pruit επικεφαλής της υπηρεσίας περιβάλλοντος (ΕΡΑ), αναφέρει ότι έχουν αποκλειστεί πολλοί επιστήμονες από τις ΗΠΑ λόγω των περιορισμών στη χορήγηση βίζας, ότι έχουν μειωθεί τα χρήματα που δίνονται στην ΕΡΑ, αλλά και στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Έτσι προέκυψε η ιδέα να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για να υπερασπιστούν τις επιστήμες και να πιέσουν το Κογκρέσο εν όψει της απόφασής του για τον προϋπολογισμό.
Στο Παρίσι διαδήλωσαν 5.000 άτομα με συνθήματα όπως "η επιστήμη είναι μία ευκαιρία", "υπερασπιστείτε την επιστήμη και τα επιτεύγματά της", "χρειαζόμαστε περισσότερα μυαλά", "η επιστήμη μας αφορά όλους" κ.λ.π.
Βιολόγοι, φυσικοί, μαθηματικοί, γλωσσολόγοι, αρχαιολόγοι, όλοι μαζί σαν μία οικογένεια, υπενθύμισαν την αλληλεγγύη τους στους Αμερικάνους συναδέλφους τους, αλλά υπερασπίστηκαν και τις αξίες της έρευνας και της επιστημονικής μεθόδου.
Οι διοργανωτές μίλησαν επίσης για την ανεξαρτησία της έρευνας και του διαλόγου επιστήμης - κοινωνίας.
"Η επιστήμη δεν σταματά στην πόρτα του εργαστηρίου" ανέφερε ο Adrein Jeanjet, ένας νέος φυσικός, ενώ ο μαθηματικός Michel Broue  πρόσθεσε ότι "η επιστήμη ενώνει τους ανθρώπους, είναι μία άποψη κόντρα σε μία άλλη και ενισχύει τη διαφορετικότητα
Aρκετοί εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους για τις περικοπές των κονδυλίων προς συναδέλφους τους ερευνητές και είπαν ότι δεν είχαν διαδηλώσει ποτέ μέχρι τώρα, αλλά πλέον ελπίζουν αυτός ο ακτιβισμός να συνεχιστεί.
Ένας Αμερικάνος πολίτης δήλωσε "ανήσυχος για την επιστήμη, την υγεία, αλλά και το περιβάλλον" και διαδήλωσε για την υπεράσπισή τους.
Αν οι επιθέσεις κόντρα στην επιστήμη δεν προκαλέσουν διαδηλώσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ομιλίες και παρουσία συνδικάτων των ερευνητών, τότε θα έρθει η στιγμή που θα υποφέρουν όλοι.
"Επισφάλεια, εξαθλίωση, υποταγή" ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν, καταγγέλοντας την αύξηση του αριθμού των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε πανεπιστήμια ή, ερευνητικά ιδρύματα και τον μόνιμο αγώνα για χρηματοδότηση.
Ήταν κι ένας τρόπος να θυμηθούν την παραμονή των προεδρικών εκλογών, ότι εδώ και πολλά χρόνια οι Γάλλοι ερευνητές διαδηλώνουν για να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στον τομέα τους και στις συνθήκες εργασίας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης