Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυξάνονται οι ποσότητες και μειώνεται η τιμή εκκίνησης στις μελλοντικές δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

Αυξάνονται οι ποσότητες και μειώνεται η τιμή εκκίνησης στις μελλοντικές δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας
Στη δεύτερη δημοπρασία που θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 αναμένεται μικρότερο αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν
Η αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθεται μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ έως το 2020, καθώς και η μείωση της τιμής εκκίνησης, πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, καθώς αυτή είναι η απαίτηση των δανειστών για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
Και όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη απαίτηση γίνεται αποδεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως αντάλλαγμα για να μην υπάρξει άμεσα πίεση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής.
Ο θόρυβος του τελευταίου διαστήματος γύρω από την υπόθεση της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο τη συζήτηση σχετικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τόσο το υπουργείο, όσο και η ΔΕΗ έχουν επικεντρωθεί στο μείζον, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιώτες προμηθευτές φαίνεται πλέον να θεωρούν ότι τα ΝΟΜΕ δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος ανοίγματος της αγοράς.
Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, όποτε αυτή κλείσει, θα υπάρχει πρόβλεψη για νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατεθούν μέσω των ΝΟΜΕ το 2017, τουλάχιστον στο 18% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έναντι του 12% που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Την επόμενη Τετάρτη (26/4) η δεύτερη δημοπρασία της χρονιάς  

Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, η επόμενη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί κανονικά για την Τετάρτη 26 Απριλίου και θα αφορά 145 MWh/h με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ/MWh.
Αυτό προβλέπει πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας της  ΡΑΕ η οποία ενέκρινε την σχετική πρόταση του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί από την πλατφόρμα του ΛΑΓΗΕ, όπως και η προηγούμενη, της 31ης Ιανουαρίου.
Δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές έχουν όσοι είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο ως τις 7 Απριλίου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δημοπρασιών για το 2017, που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, ακολουθούν άλλες δύο δημοπρασίες στις 12 Ιουλίου για 145 Mwh/h και στις 18 Οκτωβρίου για 245 Mwh/h.
Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε το πιθανότερο είναι οι ποσότητες αυτές να αναθεωρηθούν προς τα πάνω με νομοθετική ρύθμιση.

Με αργό ρυθμό η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά άρχισε και πάλι να μειώνεται με ρυθμούς της τάξης του 1% τον μήνα (Φεβρουάριο και Μάρτιο), μετά από μία περίοδο στασιμότητας, αλλά και αύξησης τους  τελευταίους μήνες του 2016.
Παρόλα αυτά απέχει πολύ από τον στόχο του μνημονίου, που για το 2017 προέβλεπε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2015.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι στην προηγούμενη δημοπρασία που έγινε τον Ιανουάριο είχε εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού και μεγάλους καταναλωτές με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής αγοράς του προϊόντος.  
Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς για την επικείμενη δημοπρασία λένε ότι δύσκολα θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην προηγούμενη, αν και η ποσότητα φαίνεται ότι θα απορροφηθεί.

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης