Τελευταία Νέα
Διεθνή

SCP Communication: Δεν αποκλείεται νίκη της Λεπέν στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

SCP Communication: Δεν αποκλείεται νίκη της Λεπέν στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών
Υπάρχει και στη Γαλλία ο κίνδυνος υποτίμησης δημοσκοπικά της εκλογικής δύναμης των δεξιών υποψηφίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες;
Αν και όλες οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν μία εύκολη επικράτηση του Emmanuel Macron, επί της Marine Le Pen, στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο διευθυντής της SCP Communication, κ. Stéphane Wahnich, εκτιμά ότι δεν είναι απίθανη μία νίκη της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου…
Πλέον, το ερώτημα είναι πόσο ασφαλή είναι μετά από τις απανωτές αποτυχίες των δημοσκόπων σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, για παράδειγμα στη Βρετανία με το Brexit ή ακόμη και στις εκλογές των Η.Π.Α.
Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο πολιτικός επιστήμων σημειώνει ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στην περίπτωση της Γαλλίας.
Η διαφορά έγκειται στο ότι σε αντίθεση με τις δύο προαναφερθείσες χώρες στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις υπολογίζονται με βάση τις τελευταίες εκλογές, όπου το εκλογικό σώμα ψήφισε σε γενικές γραμμές 50% δεξιά και 50% αριστερά.
Ωστόσο, υποστηρίζει, η σημερινή εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Υπάρχει και στη Γαλλία ο κίνδυνος υποτίμησης δημοσκοπικά της εκλογικής δύναμης των δεξιών υποψηφίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες;
«Βεβαίως.
Είναι μάλιστα πολύ πιθανό.
Η Marine Le Pen από το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 24% των ψήφων, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι βρίσκεται στο 30%.
Ο λόγος οφείλεται στο ότι πολλοί ακροδεξιοί ψηφοφόροι στις δημοσκοπήσεις δεν αποκαλύπτουν ποιον θα ψηφίσουν.
Τόσο η κα Le Pen, όσο και ο Μακρόν δεν ανήκουν στο παραδοσιακό γαλλικό πολιτικό σύστημα.
Για αυτό είναι πιθανό, ορισμένοι ψηφοφόροι, όταν ρωτούνται να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον μετριοπαθέστερο υποψήφιο, δηλαδή τον Μακρόν, αλλά στην κάλπη να ρίχνουν το ψηφοδέλτιο της Marine Le Pen», απαντά ο κ. Wahnich.
Ο Γάλλος εμπειρογνώμων είναι της άποψης ότι οι εκλογές της χώρας του κρύβουν εκπλήξεις.
Θεωρεί ότι η διαφορά ανάμεσα στον κ. Macron και την κα Le Pen θα είναι πολύ μικρότερη, γιατί πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι θα απέχουν από τον β’ γύρο, ενώ πολλοί συντηρητικοί θα ψηφίσουν την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.
«Άρα, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τον κίνδυνο να γίνει πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας η Marine Le Pen;», ρωτά το γερμανικό κανάλι, με τον κ. Wahnich να απαντά:
«Όχι, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει με βεβαιότητα.
Τα προγνωστικά που φέρουν τον Macron βέβαιο νικητή μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικούς του ψηφοφόρους να απέχουν από τον δεύτερο γύρο, γιατί ως νέος στην πολιτική δεν διαθέτει πιστούς ψηφοφόρους, σε αντίθεση με τη Le Pen.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγάλη έκπληξη να εκλεγεί η Le Pen Πρόεδρος».
Όλοι μιλούν για το φαινόμενο Macron, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά κατά την άποψη του Wahnich έχει υπερεκτιμηθεί στις σφυγμομετρήσεις.
Αυτό που κάνει επίσης ακόμη πιο δύσκολο το έργο των δημοσκόπων είναι ότι το γαλλικό εκλογικό σώμα είναι ασταθές και αναποφάσιστο..
Το ¼ αποφασίζει την ημέρα των εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστηρίζει ο Wahnich, τα προγνωστικά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας είναι γενικά υπερεκτιμημένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης