Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ψηφοφόροι σε νευρική κρίση και σε πολιτικά αδιέξοδα – Θολό το προβάδισμα της ΝΔ

Ψηφοφόροι σε νευρική κρίση και σε πολιτικά αδιέξοδα – Θολό το προβάδισμα της ΝΔ
Στα ύψη η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Τσίπρα...
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό του ΣΚΑΪ έχει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Διότι μεταξύ άλλων αποδεικνύει την απόλυτη σύγχυση που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων.
Η ΝΔ προηγείται με 17,5 μονάδες (33% έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ) στην πρόθεση ψήφου.
Το 86% των πολιτών υποστηρίζει πως η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση, την ώρα που το 30% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών έναντι 19% που θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα να ολοκληρώσει την τετραετία της.
Παράλληλα, μόλις το 20% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 36% δηλώνει ότι θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.
Πρόκειται για ευρήματα που αν μη τι άλλο στοιχειοθετούν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για τη ΝΔ.
Το οποίο δεν αποκλείεται και να διευρυνθεί ενόψει των νέων επώδυνων μέτρων που επίκεινται.
Ωστόσο, το ξεκάθαρο αυτό προβάδισμα «θολώνει» όταν το 44% υποστηρίζει ότι ναι μεν είναι δυσαρεστημένο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.
Δηλαδή την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται κυριολεκτικά στον «πάτο», μόλις το 51% των ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Πρόκειται για ένα σαφές «καμπανάκι» για τη ΝΔ.
Και κυρίως για το κατά πόσο διαθέτει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους.
Αλλά το πολιτικό αδιέξοδο μεγάλου μέρους των πολιτών φαίνεται και από τις απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 51% αυτών υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει τη β’ αξιολόγηση διότι φοβάται το πολιτικό κόστος και διότι θέλει να παραμείνει στην εξουσία.
Και ενώ μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ευχαριστημένο από την κυβέρνηση, το 64,5% που δηλώνει δυσαρεστημένο εκτιμά ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές (ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει άλλη καλύτερη κυβέρνηση).
Συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, μπορούν να εξαχθούν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:
Πρώτον, η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Τσίπρα είναι στα ύψη.
Το αποδεικνύουν κυρίως οι θέσεις που διατυπώνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι περισσότεροι από τους μισούς καταλογίζουν στον κ.Τσίπρα πως κάνει ότι κάνει για να παραμείνει στην εξουσία.
Δεύτερον, η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα ποσοστά της δείχνουν ότι παραμένει μακριά από την αυτοδυναμία.
Και παραμένει μεγάλο ερωτηματικό, εάν θα καταφέρει να την επιτύχει, δεδομένου ότι την ώρα που η κυβέρνηση καταρρέει (τουλάχιστον δημοσκοπικά) η πολιτική της πρόταση δεν είναι ούτε πειστική ούτε ελκυστική.
Διότι την ώρα που η συσπείρωση της κινείται στο 87%, δεν μοιάζει ικανή να προσελκύσει ψηφοφόρους, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη στάση που τηρούν όσοι εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τρίτον, οι ψηφοφόροι είναι σε πλήρη σύγχυση, βιώνοντας τα δικά τους αδιέξοδα.
Είναι απογοητευμένοι με την κυβέρνηση, δεν τους πείθει η ΝΔ και ζητούν οι περισσότεροι το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης, γνωρίζοντας πάντως πως αυτή η πρόταση συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους.
Και ο δρόμος και η τακτική τους μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει νικητές και ηττημένους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης