Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζημίες 5,9 δισ. δολ. για την Toshiba το δ’ 3μηνο 2016 – Απειλείται με διαγραφή από το χρηματιστήριο του Τόκιο!

Ζημίες 5,9 δισ. δολ. για την Toshiba το δ’ 3μηνο 2016 – Απειλείται με διαγραφή από το χρηματιστήριο του Τόκιο!
Η έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα δεν υπεγράφη από τους πιστωτές της εταιρείας...
Έχοντας χάσει δύο φορές την προθεσμία για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η Toshiba έκανε γνωστό σήμερα, 11 Απριλίου 2017, πως υπέστη καθαρές ζημίες ύψους 648 δισ. γεν (5,9 δισ. δολαρίων) για το δ’ 3μηνο του 2016, λόγω των πυρηνικών της εγκαταστάσεων της θυγατρικής Westinghouse Electric, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός είπε πως τίθεται πλέον ακόμα και ζήτημα βιωσιμότητας!
Η έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα δεν υπεγράφη από τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι μελετούν ακόμα τις ζημίες της Westinghouse.
Αν εν τέλει δεν υπογραφή η έκθεση, οι ιαπωνικές αρχές μπορεί να προχωρήσουν ακόμα και σε διαγραφή των μετοχών της Toshiba από το χρηματιστήριο του Τόκιο, κάτι που θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία.
Βέβαια, οι ζημίες δεν θα σταματήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, με τις προβλέψεις να μιλούν για επιπλέον 5,6 δισ. δολάρια το α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους.
Την ίδια στιγμή, ο τεχνολογικός γίγαντας ταλαιπωρείται από λογιστικό σκάνδαλο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.
Η Toshiba έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για τη σωτηρία της, ζητώντας στις 4 Απριλίου 2017 δάνειο ύψους 300 δισ. γεν (2,7 δισ. δολάρια) από τις ιαπωνικές τράπεζες.
Μάλιστα, ως εγγύηση θα δοθεί μερίδιο της θυγατρικής NAND, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή τσιπς και έχει τεθεί προς πώληση από τον ιαπωνικό κολοσσό.
Η NAND αποτιμάται στα 13 δισ. δολάρια, με την επικείμενη πώλησή της να δίνει μία ένεση ρευστότητας στην εταιρεία που βρίσκεται τους τελευταίος μήνες με την πλάτη στον τοίχο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση δε σχεδιάζει να στηρίξει την Toshiba στις οικονομικές της δυσκολίες, ενώ την ίδια στιγμή διαμηνύει πως οι εγχώριες Αρχές θα παρακολουθήσουν πολύ στενά την πώληση των δραστηριοτήτων τσιπς της γιγαντιαίας τεχνολογικής.
Μάλιστα, είναι έτοιμη να μπλοκάρει την πώληση των δραστηριοτήτων της NAND (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο!), επικαλούμενη αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.
Οι ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι τα τσιπς της κολοσσιαίας τεχνολογικής εταιρείας βρίσκονται στο επίκεντρο της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και των συνδεδεμένων συσκευών, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος της Ιαπωνίας από μία «εχθρό» της χώρας.
Η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας θα χρησιμοποιήσει τους νόμους περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου αν χρειαστεί, προκειμένου να ελέγξει τη δημοπρασία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου 2017 η Toshiba την αναμενόμενη αίτηση για υπαγωγή των πυρηνικών της δραστηριοτήτων στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, περί προστασίας από τους πιστωτές, αποτιμώντας έτσι τις συνολικές ζημίες για την Westinghouse στα 9,8 δισ. δολάρια.
Η εξέλιξη θα επιτρέψει στην Westinghouse να διαπραγματευτεί ή να διακόψει τα τρέχοντα συμβόλαιά της, αλλά και να ρυθμίσει τις οφειλές της έπειτα από συμφωνία με τους δανειστές, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες για την Toshiba.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης