Οικονομία

Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2016 έως 4% του ΑΕΠ ή 7,2 δισ και 5% το 2018 προκαλούν πρόβλημα στην λύση για το χρέος

Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2016 έως 4% του ΑΕΠ ή 7,2 δισ και 5% το 2018 προκαλούν πρόβλημα στην λύση για το χρέος
Κι όμως ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα μάλλον κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος...
Πέρα από κάθε πρόβλεψη θα κινηθεί το πλεόνασμα του 2016 που θα ανακοινώσει στις 21 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τρεις μέρες αργότερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου το πλεόνασμα του 2016 θα κυμανθεί πάνω το 3,5% του ΑΕΠ που αποτελεί ένα όριο το οποίο φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η ελληνική πλευρά.
Ταυτόχρονα υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για 4% ή 7,2 δισ. ευρώ που αν επιβεβαιωθούν θα είναι ότι καλύτερο έχει πετύχει ποτέ -σε δημοσιονομικό και όχι σε ταμειακό επίπεδο - η ελληνική οικονομία.
Αν και πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα εντούτοις στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:
Αν πρέπει να χαίρονται ή να δυσανασχετούν γι αυτή την επίδοση;
Κι όμως ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, το οποίο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχαν προηγηθεί οι Πρωθυπουργικές παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και ελληνικά νησιά, μάλλον κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, μεγάλο πλεόνασμα δεν σημαίνει και γενναιόδωρα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Επειδή το πλεόνασμα αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο αποπληρωμής των ετήσιων δαπανών για τόκους (5,9 δισ. κυμαίνονται σε ετήσια βάση) όσο πιο υψηλό είναι αυτό το μέγεθος και η χρονική του διάρκεια, τόσο πιο «σφικτό» θα είναι το «πακέτο» των αποφάσεων ελάφρυνσης του χρέους που θα παράσχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα πορευθεί με ένα υψηλό πλεόνασμα ώς το 2019 (3,5% του ΑΕΠ) όπου θα μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας - αρχής γενομένης από τις συντάξεις από τις οποίες θα εξοικονομηθούν δαπάνες 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ, - το εν λόγω μέγεθος θα εξακοντιστεί σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα.
Στην χειρότερη περίπτωση το πλεόνασμα του 2018 θα φτάσει στο 4,5% και στην καλύτερη θα κυμανθεί πάνω από το 5% του ΑΕΠ.
Είναι σαφές ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι δίκοπο μαχαίρι για την Αθήνα.
Το θέμα είναι αν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της οποίας θα συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης καταστεί εφικτό για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να πετύχει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 οι οποίες προέβλεπαν:

*Διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα

*Πρόωρη εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ  (τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 14 δισ ευρώ) με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

*Επιστροφή των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.



Αφορολόγητο 5.636 ευρώ διαπραγματεύεται η κυβέρνηση    

Από την άλλη, απορίας άξιον είναι πως με ένα τόσο υψηλό πρωτογενές αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να κάμψει τις πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Πρωτοφανής είναι η απαίτηση των θεσμών και κυρίως του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο ποσό από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η έκπτωση του φόρου θα προσγειωθεί στα 1.240 ευρώ (από 1.900 ευρώ σήμερα) που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 5.636 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά. Το σχέδιο που είναι πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνει μείωση κατά 3.000 ευρώ του έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, που σημαίνει ότι αυτό προσγειώνεται στις:
*    5.636 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
*    5.864 ευρώ από 8.864 ευρώ που είναι σήμερα για φορολογούμενους με ένα παιδί.
*    6.090 ευρώ από 9.090 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά.
*    6.545 ευρώ από 9.545 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.
Με την περικοπή του αφορολόγητου ορίου και με δεδομένο ότι ο πρώτος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας είναι 22%, οι φορολογούμενοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτοξεύεται στα ύψη ενώ εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που σήμερα είναι αφορολόγητοι θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης